Összeült a kormány: Ma döntenek az újabb szigorításokról! FRISSÍTÉS: Kötelező lesz az FFP2-es maszk!

Frissítve: 14:47
2021. február 28., 16:02
ma7 | TASR

Lassan már hozzászokunk, hogy a szlovák kormány ünnepnapokon is ülésezik. Főleg ilyen súlyos járványhelyzetben. Délután négytől a miniszterek azokat az új szigorításokat veszik górcső alá, amelyeket a szakemberek ajánlottak elfogadásra.

Fotó: TASR

A szigorítások lényege, hogy a következő három hétben még jobban csökkenjen a mobilitás.

Ezzel lehetne elérni, hogy a járvány lassabban terjedjen. Ehhez szigorú határzár is szükséges, mert nem kívánatos, hogy veszélyes vírustörzseket importáljunk külföldről. A cél a kórházban ápoltak számának jelentősebb csökkentése, hogy a leterhelt egészségügy végre levegőhöz jusson.

Az intézkedések 10 területet érintenének, konkrét szabályozással.

Ha március 21-ig nem javul a helyzet, nem marad más hátra, mint a kemény lockdown, az ipari termelés leállítása, az ország bezárása.

A korlátozások betartását előnyökkel és ellenőrzésekkel akarják javítani. A kormány tárgyalni fog az ún. COVID-illetékről, ami arra motiválná az embereket, hogy a családban mindenki betartsa a karantént.

Szó van az e-karantén azonnali bevezetéséről, amint elérhetővé válik hozzá az applikáció. Fokoznák az ellenőrzéseket is.

Sokkal nagyobb hangsúly kerül a covid-betegek kórház előtti kezelésére.

„Játékban van” az FFP2-es maszkok kötelezővé téltele  a boltokban, a tömegközlekedésben és a belterekben.

A Sme azt írja, ez a terv meg is valósul. Március nyolcadikától a városi tömegközlekedésen és bevásárlás során is kötelező lesz az úgy nevezett részecskeszűrős félálarc viselése. Március 15-étől pedig bárhol legyünk is beltérben, kötelezően ilyen maszkot kell majd hordanunk!

A nyugdíjasoknak továbbra is erősen javasolt, hogy a számukra kijelölt idősávban vásároljanak.

Tovább csökkentené a mobilitást a kormány azzal is, hogy minimalizálná a munkahelyen történő munkavégzést, ahol csak lehet.

A munkába járóknak a munkaadótól kellene igazolással rendelkezniük arról, mettől meddig tart a munkaidejük és hol található a munkahelyük.

Az alkalmazottaknak és az iskolásoknak saját maguknak kellene tesztelniük magukat, mégpedig hetente kétszer. A tesztek háztartásokba való eljuttatása is tervben van. Ezek pozitív eredményét PCR-teszttel fogják ellenőrizni. Iskolába és óvodába csak azok járhatnának, akiknek a szüleik nem tudnak otthonról dolgozni.

Megszüntetnék azt a kivételt is, hogy a pozitívra tesztelt emberek elmehessenek otthonról. A továbbiakban már csak patikába és orvoshoz mehetnének, üzletbe nem.

Tilos lesz a természetjárás más járás területén, Pozsony és Kassa külön járásnak fog számítani.

Azt is tervezik, hogy 20.00 és 01.00 között kijárási tilalmat vezetnek be. Ez alól csak a munkavégzés és az orvos felkeresése jelentene kivételt.

Szigorítanának a határokon is. Aktualizálják a Covid-automatát és az oltási stratégiát is. A tervezetből kiderül, hogy a mutációk jelenlétét is vizsgálni akarják legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott pozitív teszteredményben.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!