2022. október 12., 10:01

Összeomlás előtt az egészségügy?! A költségvetési tervezet kiverte a biztosítékot a tárcavezetőnél és a szektorban dolgozóknál is

Két kemény covidos, emberpróbáló év után sem virradnak szebb napok az évtizedek óta alulfinanszírozott egészségügyre. A költségvetési tervezetben a szükségesnél jóval kevesebb forrást szánnak ennek a meggyötört, sokat próbált ágazatnak. Maga a tárcavezető, Vladimír Lengvarský is azt gondolhatta, rosszul lát, mikor kiderült számára, mennyi pénzt juttatnának az egészségügynek. Háborognak az egészségügyi dolgozók, katasztrofálisnak tartja a költségvetési tervezetet az elemző. Mi vár ránk? Luxus lesz egészségügyi ellátás és elérhetetlen álom a tervezett műtét? Bezárnak a rendelők?

Fotó: pixabay.com

Ha tehetné, bizonyára darabokra szaggatná az Igor Matovič műhelyében készült költségvetési tervezetet az egészségügyi miniszter. Szerinte úgy, ahogy van, elfogadhatatlan. És ezzel a véleményével nincs egyedül. Egészségügyi szervezetek vallják ugyanezt, újabb tömeges felmondásokat helyezve kilátásba. Mi lesz itt még?

Lengvarský kedden tartott kerekasztalt az egészségügyben dolgozók képviselőivel. A téma mi más is lehetett volna, mint a költségvetési tervezet, amit a pénzügyminiszter hétfőn mutatott be. Matovič azzal büszkélkedett, hogy az egészségügyre fordított kiadások emelkednek és igazodnak a gazdaság lehetőségeihez.

Ehhez képest Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének elnöke az utóbbi 20 év legrosszabb tervezetének nevezte azt. A szövetség elutasítja a tervezetet és azt állítja, 450 millió euró hiányzik az ágazatból.

Az elnök szerint az orvosokhoz most már a nővérek is csatlakozni fognak, már ami a felmondásokat illeti.

Arra szólította fel a parlamenti képviselőket, hogy a költségvetést ne fogadják el. Maga a miniszter is úgy véli, még 450 millió euróra van szüksége az egészségügynek és szavainak azzal adott nyomatékot, hogy közölte, ilyen formában nem szavazza meg a költségvetést. Reményét fejezte ki, hogy a következő napokban, a kormányban való jóváhagyásig a gazdasági és szociális tanács közbenjárásával olyan módosításokat hajtanak rajta végre, hogy lehetségessé váljon a megfelelő szintű egészségügyi ellátás biztosítása.

A költségvetés végső verziója számunkra elfogadhatatlan”

– hangsúlyozta a miniszter.

Szégyen a javából

Ilyen költségvetési tervezet mellett luxussá válhat az egészségügyi ellátás, jelentette ki Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének elnöke. A tervezetet a pénzügyminisztérium és a kormány szégyenének nevezte.

Rossz hír ez az egészségügyi ellátást nyújtóknak és a betegeknek is, mondta a költségvetési tervezet kapcsán Pavel Oravec, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke.

Azt okozza, hogy a polgárok nem juthatnak majd hozzá az egészségügyi ellátáshoz”

– tette hozzá. Attól is tart, hogy a rendelők, amelyek nem kapnak több pénzt, egyszerűen bezárnak.

orvos
Illusztrációs felvétel

A helyzet tarthatatlanságát csak aláhúzza, hogy az egészségügyisek tüntetésekkel és az ellátórendszer összeomlásával fenyegetőznek, ha követeléseiknek nem tesznek eleget.

Matovič és tárcája viszont nem tervez módosításokat és a koalíciós tanács jóváhagyása után a kormány elé terjeszti a költségvetési tervezetet. A pénzügyminisztérium nem érti az elégedetlenséget, hiszen a 2023-as költségvetésben csaknem 20 százalékkal több forrás jut az egészségügyi szektornak, mint 2022-ben, és harmadával több jut a kiadásokra, mint 2020-ban.

Smatana: Ilyen szörnyű költségvetést még nem láttam

Martin Smatana elemző is górcső alá vette a Matovič műhelyében készült tervezetet és véleményét röviden, de velősen úgy summázta: ilyen szörnyű költségvetést még nem látott. Egyelőre nem világos, megszerzi-e támogatottságot a parlamentben, nem kizárt a költségvetési provizórium sem.

Smatana a közösségi hálón mondott véleményt a tervezetről. Mint írja, idén is részletes blogot készít, ahol egyenként kifejti az egészségügyet érintő részeket. Most viszont kivételt tesz, mert eddig sosem kommentálta közvetlenül a költségvetést, hagyta, hogy az emberek saját nézetet alkossanak róla. Ilyen borzalmas tervezetet ugyanis még nem látott…

Ha pénzügyminiszter lennék és azt szeretném, hogy azok az orvosok, akik benyújtották a felmondásukat, ne vonják azt vissza és hozzájuk még kiheccelnék pár száz újabb felmondást, akkor pontosan ilyen költségvetést készítek”

– írja Smatana.

koronavírus orvos maszk
Fotó:  freepik.com

A biztosítók kiadásainak tervezett növekedése, vagyis az, amit a  betegek meglátna, a várható valóság 130 millió euró (2022 versus 2023).

Csak a bérek emelése jövőre 394  millió eurót tesz ki, miközben „megfeledkeztek” az ambuláns orvosokról, akiknek csak természetes emelést hagytak. Még, ha minden tartalékot és takarékossági intézkedést is beleszámolunk, akkor is százmilliók hiányoznak a költségvetésből, fejtette ki Smatana. Hozzátéve azt, már az idei évet is 200 milliós mínusszal zárják az egészségügyi biztosítók és az állami kórházak ehhez újabb százmilliót tesznek hozzá.  

Jövőre nemcsak rekord béremelés várja Szlovákiát ebben a szektorban, de rekord infláció, energiaár-emelés és a pandémia miatt háttérbe szorított betegek ellátása is.

Más szóval, jövőre rekord kiadások várnak ránk. Ezeket viszont a pénzügyminisztérium gyakorlatilag nem fedezi és hogy mi lesz velünk, ha ez a tervezet átmegy, nem tudom. A várakozási idő növekedése? Az egészségügyisek sztrájkja? A Románia szintjére való zuhanás? Ezzel a költségvetéssel valószínűleg minden felsorolt és még több. Igazi szégyen ez mindenkinek, aki aláírta ezt a költségvetést”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.