2022. január 21., 09:45

Összeomlanak a tesztkapacitásaink, a szlovákiaiak felét megfertőzi az omikron

Tovább fog növekedni az omikronhullám, a szakértők néhány napon belül erősödésre számítanak. „Két hónapig tart majd, és március közepén ér véget” – mondta Alena Koščálová, a pozsonyi kramárei kórház főorvosa a Pravda Igazságról van szó című videóbeszélgetésében.

omikron
Fotó: pixabay.com

Túlzsúfolt sürgősségi osztályok, a tesztközpontok összeomlása és megfertőződik a szlovákiai polgárok több mint fele - így fog kinézni a helyzet az omikron variáns okozta járvány új hulláma idején a kramárei pozsonyi kórház fertőző osztályának főorvosa szerint.

Kizárólag a veszélyeztetett betegeknek lesz elsőbbsége a tesztelések során, a többieknek tünetek esetén otthon kell maradniuk teszt nélkül is”

– mondta a főorvos. Koščálová feltételezése szerint ugyan az omikronhullám nem tölti meg a kórházi ágyakat az intenzívosztályokon, de mindenképpen megnövekedett kapacitást igényel majd az orvosok és az egészségügyi dolgozók részéről. „Az átmeneti sürgősségi kórházak előkészítése folyamatban van, ahol orvosok és medikusok dolgoznak majd” – tájékoztatott Koščálová.

Az elismert infektológus szerint azonban az omikron variánssal megfertőződött rendelkező betegek nagy száma „segíthet” a járvány elleni küzdelemben.

Szerinte a betegség legyűrésének és az oltásnak a kombinációja adja a legjobb védelmet a jövőben a COVID-19 betegség más változatai ellen. De a rendkívül fertőző omikron nemcsak az egészségügyet érinti majd, hanem megbéníthatja az ellátást, a szállítást és minden fontos tevékenységet az országban. Ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos számú ember fertőzésmentes maradjon.

Már most arra kérem a cégeket, hogy engedjék otthonról dolgozni az embereket, hogy elkerüljük az összeomlást. Ez az ő érdekük is”

– jelentette ki Koščálová, aki ugyanilyen fontosnak tartja, hogy az emberek a betegség első jelei után elszigetelten otthon maradjanak. A javaslatai éppen ezekben a napokban nagyon aktuálisak a munkáltatók számára, amikor az omikron változat még csak felfutóban van. „Néhány napon belül már túl késő lesz, és mindenkinek be kell zárnia, mert nem lesznek emberek” – tette hozzá.

A járvány korábbi hullámai különösen a mentősök és az egészségügyi dolgozókat terhelte le.

Most mindenkit megpróbál a járvány. De ha alázatosak, figyelmesek és türelmesek leszünk, kezelni tudjuk az omikront”

– mondta a főorvos. Szerinte március közepén jön el a hullám vége, a feszült helyzet két hónapig tart: „De február végén már jön az enyhülés.”

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!