2022. június 27., 15:55

Örök időkre a NATO-val és az EU-val

Zuzana Čaputová államfő ma hivatalában találkozott Szlovákia külföldi diplomáciai képviseleteinek vezetőivel.

Pofavizit a Palotában
Fotó: TASR
Zuzana Čaputová fogadta a szlovák nagyköveteket

Mint Ivan Korčok külügyminiszter elmondta, a szlovák diplomaták rendszeresen beszámolnak tevékenységükről a köztársasági elnöknek. Ilyenkor egyeztetik is azokat a lépéseket, amelyeket az ország külkapcsolatai szempontjából a legfontosabbak.

A szlovák diplomácia vezetője szerint egyértelmű, hogy az ország a NATO és az EU iránt egyértelműen  elkötelezett, miután csak ezek az intézmények biztosítják a biztonságunkat és prosperitásunkat.

A Grassalkovich Palotában a szokásos eligazitásról volt szó. Čaputová emlékeztette a szlovák diplomatákat, hogy az utóbbi 30 év legnagyobb biztonságpolitikai változásáról van szó.

A szlovák külügyér elmondta, hogy egyelőre még egyértelműnek tűnik a szlovákiai politikai élet szereplői körében, hogy melyek a legfontosabb prioritások és irányvonalak. Ez azonban változóban van, már láthatóak a repedések, ezért fontos, hogy a szlovák diplomaták tevékenysége és megnyilvánulásai egyirányba mutassanak. Nem szabad megengedni, hogy bizonyos vélemények hatására letérjünk erről az útról.

Szlovákia jelenleg a világ valamennyi kontinensén 64 országban 92 külképviseletet működtet, ezek közül 64 nagyköveti szintű. Ezenkívül nemzetközi szervezetek mellett nyolc misszió, kilenc főkonzulátus és kilenc szlovák intézet is tevékenykedik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.