2023. július 30., 18:16

Orbán Viktorról is szó volt a két szlovák politikus tévévitájában

A TA3 hírtelevízió A politikában című vasárnapi vitaműsorának Branislav Gröhling (SaS) és Andrej Danko (SNS) volt a vendége.

Katyvasz volt
A TA3 hírcsatorna vasárnapi vitaműsorának Branislav Gröhling és Andrej Danko volt a vendége
Fotó: TA3

A műsorvezető, aki sajnálatos módon eléggé elfogult volt és elsősorban Dankonak szegezett éles kérdéseket, a műsort azzal indította, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédéből a Szlovákiát érintő félmondatát kiemelve vendégei véleménye felől érdeklődött.

Andrej Danko szerint Orbán Viktor elsősorban a saját nemzetének érdekeit képviseli, még a nyugati véleményekkel szemben is, és bár a magyarok 1867 után sokat ártottak a szlovákoknak, de Szlovákia Csehszlovákia részeként került egy új állam kereteibe, ami tény.

Branislav Gröhling viszont élesen bírálta a magyar kormányfőt és Putyin csicskásaként igyekezett őt feltüntetni, aki alaptalanul bírálja a nyugatot, miközben igyekszik kihasználni az onnan érkező pénzeket.

Danko megjegyezte, hogy mindenkitől érdemes a pozitív dolgokat megszívlelni, legyen az nyugati vagy keleti. 

Gröhling szerint az SNS túlságosan oroszbarát és nem értékeli a nyugati értékeket. Danko erre úgy válaszolt, hogy az SaS elnöke, Richard Sulík és a párt által államfőjelöltként támogatott Ivan Korčok korábbi külügyminiszter volt az, aki Szentpétervárt hajbókolt Putyin előtt az olcsó gáz és kőolaj reményében.

Gröhling folyamatosan visszatért Robert Fico kormányzására és gyakran emlegette a korrupciót és azt, hogy köze volt a Kuciak-gyilkossághoz. Dankot is korrupcióval vádolta, aki viszont perrel fenyegette meg a szerinte alaptalan vádakért, mivel az ő személyéhez semmiféle korrupciós ügy nem kapcsolható és általában az a boszorkányüldözés, amelybe a Matovič vezette kormány belefogott csak nagy léggömbnek bizonyult, mert igazából semmit sem tudtak bizonyítani.

Az SaS politikusa, aki korábban oktatásügyi miniszter is volt, bírálta az SNS-t, hogy nem tett komolyabb erőfeszítést az oktatásügy reformjáért. Ezt Andrej Danko azzal utasította vissza, hogy az SNS vezette oktatási tárcának sikerült kiharcolnia a pedagógusok jelentős béremelését és különösen az új sportlétesítmények építése terén komoly eredményeket értek el.

Ezt Gröhling elismerte ugyan, de továbbra is a korrupciót emlegette, mire Danko emlékeztette arra, hogy Richard Sulík herdált el egy millió eurót Dubaiban és a lányát utaztatta állami pénzen. 

Branislav Gröhling egyértelművé  tette, hogy csakis egy nyugati orientáltságú Szlovákiát tud elképzelni és mindent elkövetnek, hogy Fico ne térhessen vissza a hatalomba.

Danko szerint az elmúlt három év bebizonyította, hogy a Matovič vezette koalíció és az utána jövő Eduard Heger amatőrként viselkedett a politikában és Richard Sulík is csak rontott a helyzeten. A megbukott kormány semmit sem tett igazából a nehéz helyzetbe került önkormányzatokért és vállalkozókért. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon egészen másként kezelték ezt a helyzetet.

Branislav Gröhling igyekezett minden hibát Igor Matovič nyakába varrni és saját pártját dicsérte, hogy végül kiszállt ebből a körhintából.

A tévé vita, amely meglehetősen csapkodó hangnemben zajlott és a műsorvezető sokszor arrogáns közbeszólásai miatt nehezen volt értelmezhető, megtekinthető a youtube csatornán is (https://www.youtube.com/watch?v=-w3r8HZQL8c)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.