Orbán Viktor: Nemzeti konzultációt indít a kormány

2021. június 10., 12:44
ma7

Orbán Viktor miniszterelnök személyesen tájékoztatott a csütörtöki Kormányinfón, ahol kijelentette - már kellő magabiztossággal mondhatjuk ki, legyűrtük a járvány harmadik hullámát

Orbán Viktor
Fotó: MTI

A kormányfő beszámolt arról, hogy

az első oltását 5 311475 ember kapta eddig meg, 4112876 főt pedig már a második adag vakcinával is beoltottak. Nemzetközi összevetésben első oltás tekintetében második helyen, teljes átoltottság tekintetében első helyen állunk.

Hozzátette:

a jó eredménytől függetlenül nem tekinti versenynek az oltást, ugyanakkor azt azért meg lehet állapítani, hogy hazánk az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek.Az oltatja be magát, aki akarja, és aki akarja, az be tudja”- hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy

a kormány úgy döntött, engedélyezi a 12 és 16 éves korosztály oltását.

A kormányfő továbbá jelezte:

mindazok, akik az első oltást követően nem veszik fel a második adag oltást, elvesztik a védettségi igazolvány nyújtotta előnyöket.
 
A gazdaság újraindításáról

Az ország újraindításának sebességéről a kormányfő azt mondta, hogy

1-1,5 hónappal tartunk előrébb Európa többi országánál. Ez a GDP-ben egy százalékos többletet jelent. Az Eurózónában 8 százalékos a munkanélküliség, még Magyarországon mindössze 4,3 százalék.

A kormány vállalta, hogy több munkahely lesz a vírus után, mint előtte, és ezt a miniszterelnök szerint év végéig meg is tudják valósítani.

Az újraindítással kapcsolatban a miniszterelnök köszönetet mondott a Jegybanknak, és a Pénzügyminisztériumnak, és mindazoknak, akik a járvány alatt is dolgoztak, akár távmunkából is.

Orbán Viktor megerősítette azt is: két operatív törzs áll fel a közeljövőben, Szijjártó Péter, és Novák Katalin lesznek a vezetőik.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a kormány szeretné, ha a gyermeket nevelő szülők visszakapnák a 2021-ben befizetett adójukat a 2022-es évben. A felső határ az átlagbér adószintje, ezalatt mindenki visszakapja a befizetett összeget

– magyarázta. Megemlítette továbbá, hogy

a bankszövetség és a kormány között éles viták vannak a hitelmoratórium kapcsán, ezért ezzel kapcsolatban is szerepelni fog kérdés a nemzeti konzultációban.
Klímavita

Kopogtat az ajtónkon egy éles vita a klíma adóról is – folytatta a kormányfő – jelezve: ezügyben komoly nemzetközi vitába kell bocsátkozni Brüsszellel, de csakis akkor lehet ezt megtenni, ha a magyar emberek nagy része osztja a kormány álláspontját. Hozzátette, körülbelül egy tucat jogszabály javaslat jelenik meg a következő hetekben, amelyek azt tartalmazzák, hogy a klímacél eléréséhez kiknek kellene viselni a terheket. –

 A kérdés, vállaljunk-e egy újabb rezsivitát Brüsszellel

 – hangoztatta Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, hogy a menekült migránskvóta kérdése is szerepelni fog a konzultációban.

Magyarország mereven ellenezte, hogy a migránsokat szétosszák a tagállamok között. Szerintem fel kéne függeszteni legalább két évig a migrációs befogadást

– jegyezte meg a kérdés kapcsán a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy levélben elküldött konzultációs ív is lesz, de emellett elektronikus úton is ki lehet majd tölteni a konzultációt.

10 nap szabadság a védekezésben részt vevőknek

Orbán Viktor egy új intézkedést is ismertetett, mégpedig hogy

mindenki, aki a védekezésben részt vett (például ápolók, szociális dolgozók, területi közigazgatásban dolgozók), tíz nap szabadságot kapnak.

Ezt kifizetni nem lehet, minden érintettnek ki kell vennie, hiszen az a cél, hogy pihenhessenek – mondta, jelezve: az intézkedés részleteiről később adnak bővebb tájékoztatást.

A magyar-ír meccsen látott „térdelősdiről” is kifejtette a véleményét

 Úgy fogalmazott, ezek a dolgok kultúrafüggőnek.

A magyar kulturális összefüggésben három esetben várt el az ilyen gesztus: a magyar ember az Isten előtt, a hazája előtt és ha megkéri a szerelmének a kezét akkor térdel le

– sorolta Orbán.

A sportolóktól viszont Orbán Viktor nem azt várja, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, és ha kell, akkor állva haljanak meg. Szerinte ettől függetlenül nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan:

egykori rabszolgatartó országok találták ki ezt a dolgot, de Magyarország sosem volt ilyen. Komoly morális teher ezzel együtt élni, de ezeket a terheket mindenkinek magának kell viselnie

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy a szurkolókkal ért egyet a kérdésben.

A védettségi igazolványok

Rámutatott:

magyar védettségi igazolvány jelenleg van, ugyanakkor az uniósra még minimum júliusig várni kell.

Ennek kapcsán megjegyezte: a magyar védettségi igazolványra fel tudják vezetni azokat az adatokat is, melyeket az EU kér majd. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy Magyarország már 14 állammal kölcsönös megállapodást kötött arról, hogy elfogadják egymás igazolványait. Egy idő után minden vakcinával lehet majd utazni – vetítette előre, jelezve, hogy ő is érintett, hiszen kínai vakcinával oltották. Orbán Viktor szerint nem az korlátozza az utazásokat, hogy ki milyen vakcinával van beoltva, hanem egyes országok eleve nem engednek be teszt nélkül senkit, függetlenül a kapott oltás fajtájától.

Ami nem elérhető a magyar állampolgárok számára, az ne legyen elérhető a miniszterelnök számára sem

– tette hozzá a kormányfő, emlékeztetve, ezért nem ment például a zártkapus meccsre sem, hiába hívták meg.

Az szja-visszatérítés

kapcsán a miniszterelnök egyértelműsítette:

nem pénzosztásról van szó. Mindenki azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, és amit átadott az államnak

– szögezte le, majd megjegyezte, az adóhivatalnak ezen sokat és jól kell majd dolgoznia, hogy az érintettek mielőbb hozzájuthassanak a pénzükhöz.

A kínai kapcsolatokról

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszterelnök azt válaszolta, hogy

Magyarország sohasem foglalt állást a kínai állam ellen.

Egy kormány sem, még a kommunizmus alatt sem.

Mindenki egyetért abban, hogy a következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedésének éve lesz, ebben a gazdasági lehetőségben mindenki részt akar venni, és a németek futnak például az uniós országok közül az első helyen

 – fejtette ki álláspontját Orbán. Az, hogy ebből idehaza politikai vita van, véleménye szerint semmi meglepő nincsen.

Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán

felidézte, hogy korábban már két alkalommal is találkozott a pápával, de hogy most is fog-e, az attól függ, hogy a pápa milyen találkozókat szeretne. 

A pápa egyszerre államfő és egyházfő. Amikor ideérkezik, az államfőnek kijáró tiszteletet kell megkapnia, egyúttal keresztény alázattal kell fogadni.

A helyzet annyiban speciális, hogy most nem kétoldalú államközi találkozóra érkezik, hanem egy világesemény vendége lesz, így kizárólag az ő döntése lesz, hogy milyen találkozókat szeretne – fogalmazott.

A Fudan Egyetem magyarországi kampusznyitására

reagálva a miniszterelnök azt mondta:

egy egyetem megalapításának kérdése felsőoktatási szakmai kérdés.

A baloldal mégis úgy döntött, hogy politikai kérdést csinál az ügyből.

Nem látok más megoldást, minthogy a budapesti polgárok népszavazás keretében el fogják dönteni, mit szeretnének.

Erre akkor kerülhet sor, ha már meglesznek a konkrét tervek és költségszámítások, ha már pontosan tudjuk, hogy miről van szó – fogalmazott a kormányfő. – Lesz egy népszavazás, ami jó alkalom arra, hogy mindenki bemutassa az érveit. Nekem vannak erős érveim – tette hozzá, megjegyezve: a népszavazást a fővárosi közgyűlés vagy akár párt is kezdeményezheti.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!