2020. december 10., 13:11

Orbán Viktor: Centikre vagyunk a megállapodástól

A magyar miniszterelnök szerint elérhető közelségben van a megállapodás a költségvetés és az újjáépítési alap ügyében. Délután 1-kor kezdődik a kétnapos EU-csúcs, és előtte Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a megállapodás az EU-s költségvetés és újjáépítési alap elfogadásáról elérhető közelségbe került, miután sikerült tisztázni a pénz felhasználásának feltételeit.

Mateusz Morawiecki-Orbán Viktor
Fotó: Archívum
Mateusz Morawiecki-Orbán Viktor
Fontos megbeszélések előtt állunk, azt gondolom, hogy centikre vagyunk a megegyezéstől

– mondta angol nyelvű nyilatkozatában a kormányfő az EU pénzügyi csomagjáról szólva.

Szerinte az EU-csúcsértekezletének csütörtöki napján egyenesen az európai kontinens egységéért küzdenek az országvezetők.

Ezzel egy időben a józan ész győzelméért is harcolunk

 – fogalmazott, hozzátéve: európaiak milliói vannak szükséghelyzetben a járvány és annak gazdasági hatásai miatt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben szintén intézett pár szót az európai polgárokhoz.

 Világos, hogy Európának mielőbb szüksége van a keretköltségvetésre. Ezzel egy időben viszont jogbiztonságra is 

– mondta a varsói kormányfő, megerősítve: a tegnap nyilvánosságra hozott, feltételrendszert illető kompromisszum egyértelműen kijelöli a demarkációs vonalat az uniós pénzügyi érdekek védelme, illetve a szerződésekben már lefektetett, követendő jogállamisági eszközök között.

Az EU-csúcsra érkezve egyre több vezető megszólalásáról tudósított a Reuters, így például

Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy semleges abban a kérdésben, hogy hogyan látja a német elnökség által kidolgozott, a magyar és lengyel vétó elhárítását céltó 4 oldalas magyarázó anyagot, ami a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolódik.

Ez elég fontos jelzés, mert félő volt, hogy a hollandokon elakad a kompromisszum, de a jelek szerint ez nem fog megtörténi. A svéd kormányfő is elfogadhatónak látja a kompromisszumot, az olasz és a litván nagyon örül ennek.

Mivel az ülés napirendjén a harmadik pontként szerepel a 7 éves költségvetés és a helyreállítási alap megtárgyalásának ügye (ehhez kapcsolódik a jogállamisági mechanizmus, ami miatt belengette a magyar és lengyel kormány a vétót), így

várhatóan már délután 3-4 óra körül ismerni fogjuk, hogy tényleg meg van-e az egyhangú támogatottság az állam- és kormányfők között a 4 oldalas magyarázó szöveg mellett, vagy sem.

A csomagról folytatott első uniós nagyköveti értekezlet pozitív légkörben zajlott szerda délután, és a csütörtök reggeli jelek is afelé mutatnak, hogy az EU-csúcs ma délutáni szakaszában megszülethet a végleges alku. Ez érintetlenül hagyja a jogállamisági mechanizmus rendeletét, de az alkalmazási körét szűkíti, a bevethetőségét időben 2-3 évvel kitolja, és kiveszi a rendelet hatálya alól a 2014-2020-as EU-pénzeket. Tehát jelentősen puhult a rendelettervezet, ami a magyar és lengyel kormány sikeres tárgyalásait tükrözi, és ezt emelte ki eddig több magyar vezető kormánypárti politikus is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.