2022. szeptember 22., 12:16

Önt is hívta mostanában a "rendőrség" angolul? Mutatjuk, mi a teendő, ha valaki azzal jön, ellopták az adatait

Az elmúlt hetekben szerkesztőségünk több tagját is felhívták ismeretlenek azzal, az európai rendőrség, az Europol megállapította, hogy visszaéltek személyes adatainkkal. Az angol géphang arra próbálja meg rávenni a gyanútlan áldozatot, hogy az egyes gomb megnyomásával érdeklődjön a részletek felől. Mutatjuk, mit lehet tudni a tömegessé vált csalási kísérletről.

mobiltelefon
Fotó: unsplash.com

A részletekről beszámoló aktuality.sk szerint a csalási kísérlet technológiája igencsak primitív, egy évek óta ismert módszerrel próbálkoznak az elkövetők, csakhogy az intenzitás, azaz, hogy hány szlovák állampolgárt érint a csalási kísérlet, példátlan.

Közéleti rovatvezetőnk, Pomichal Krisztián például arról számolt be, őt három különböző szlovákiai számról naponta öt-hatszor is felhívták. Minduntalan ugyanaz az angol géphang próbálkozott. 

A legkézenfekvőbb megoldás ilyenkor azonnal bontani a vonalat, ha pedig túl sokszor próbálkoznak a csalók, érdemes letiltani a számokat. Ez utóbbi sajnos csak korlátozott megoldást jelent, mindjárt mutatjuk, miért!

Az aktuality.sk azt is kiderítette, hogy a vonal másik végén indiaiak ülnek. A telefonszámokat egy számítógép generálja számukra véletlenszerűen, azaz az összes létező számkombinációt kipróbálják, csak a szerencsén múlik, az adott kombináció létező mobilszám vagy sem.

Ha valaki engedelmeskedik a géphang kérésének, és megnyomja saját készülékén az egyes gombot, akkor a vonal másik végén már egy élő személy jelenik meg. A csalók ezzel egyrészt időt és munkát spórolnak meg, a géphang elvégzi az előzetes osztályozást, másrészt biztosítja, hogy csak olyanok jussanak el az "élő" csalókig, akik elég naívak és beszélnek angolul.

Kiderült az is, a csalók valójában nem szlovákiai telefonszámról hívnak, csak egy ügyes számítógépes trükkel álcázzák saját telefonszámaikat, nem ritkán már létező szlovák telefonszámokkal. Előfordulhat tehát, hogy, ha egy ilyen nem fogadott hívást újrahívunk, a vonal másik végén egy gyanútlan szlovák állampolgár veszi fel a telefont.

Azzal, hogy sokáig tartjuk a vonalat, a csalók önmagában semmit nem érnek el, nekünk sem kell attól tartanunk, hogy pluszpénzbe kerülne a hívás. Ez a csalás nem így működik. 

Sajnos az is csak ideig-óráig jelent megoldást, hogy letiltjuk ezeket a számokat, hiszen valójában nem a csalók telefonszámát blokkoljuk ezzel, csak azt a számot, melynek álcája mögé bújva az indiai elkövetők próbálkoznak.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.