Öltözzünk kékbe az autizmus világnapján!

2020. április 2., 14:33
Reczai Lilla

A koronavírus-világjárvány idején a magyarországi Együtt az Autistákért Alapítvány 2020. április 2-án arra buzdítja az embereket, hogy minél többen csatlakozzanak az autizmus világnapjához otthon is, hiszen ily módon is támogatják az ezzel élőket.

Fotó: pixabay.com

2007. december 18-án az Egyesült Nemzetek Szervezete 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívják az egész világ figyelmét az autizmus spektrumzavarra, amely ma már több tíz millió embert érint világszerte.

Az alapítvány kezdeményezéséhez bárki csatlakozhat, csupán annyit kell tennie, hogy ezen a napon kék színű ruhadarabot ölt, lefotózza azt, majd feltölti a képét a szociális média felületeire (nem kell az arcát is mutatnia az illetőnek, ha nem akarja) és használja az #éniskékvagyok hashtaget.

Az alapítvány célja ezzel a kampánnyal, hogy minél többen elfogadják, megértsék, segítsék az autizmussal élő embertársaikat.

Hiszen sokszor maga az alany sem tudja, hogy autizmus spektrumzavarral küzd.

Főleg ezekben a nehéz időkben kell megértőbbnek és elfogadóbbnak lennünk. Segítsünk egymáson, vigyázzunk egymásra!

Az autizmus spektrumzavar, egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Több típusa van, gyakran jár együtt értelmi fogyatékossággal. Gyógyszerrel nem kezelhető, de különböző terápiákkal lehet fejleszteni az érintett személy képességeit.