2022. október 19., 16:29

Október 26-án döntenek Fico népszavazási kérdéséről

Az Alkotmánybíróság október 26-ai zárt ülésén fog tárgyalni Zuzana Čaputová köztársasági elnök indítványáról.

ab
Fotó: TASR

A Smer képviselői augusztus végén népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a köztársasági elnöknek, 406 039 támogató aláírással. A Smer, ill. az aláírásgyűjtésbe bekapcsolódó többi ellenzéki párt két kérdésről szeretne szavaztatni. Az elsőben azt kérdezik meg, egyetért-e azzal, hogy a kormány azonnal nyújtsa be a lemondását. A második kérdés a választási időszak lerövidítésére vonatkozik, amelyet amelyre a szándék szerint népszavazással vagy parlamenti határozattal kerülhetne sor.

Az államfő beadványát szeptember 21-én fogadta be a testület.

A döntéstől függ, hogy egy-, vagy kétkérdéses népszavazást hirdet-e ki az államfő. Az Alkotmánybíróságnak 60 napja van a döntésre a beadvány benyújtásától, szeptember 13-tól számítva.

Az államfő a népszavazásra szánt első kérdés elbírálását kérte, amely a kormány azonnali lemondására vonatkozik. A második kérdést alkotmányossági szempontból nem tartja problematikusnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.