2022. április 6., 15:32

Ők ülnek be Kotleba helyeire

Azt követően, hogy Marián Kotlebát jogerősen elítélte a bíróság, elvesztette képviselői mandátumát.

Slavěna Vorobelová
Slavěna Vorobelová
Fotó: Slavěna Vorobelová Facebook-oldala

A Legfelsőbb Bíróság tegnap az alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekményében találta bűnösnek Kotlebát. A jogerős ítélet értelmében hat hónapos feltételes börtönbüntetést szabtak ki a párt elnökére, melyet másfél évre felfüggesztettek. 

A parlamentben Slavěna Vorobelová ül be Kotleba helyére. A közismerten oroszbarát jövendőbeli képviselő korábban a Nemzeti Koalíció elnöke volt. Ha Vorobelová nem ül be a Mi Szlovákiánk Néppárt frakciójába, akkor az megszűnik, mivel nem érik el a minimális létszámot.

Nemcsak a fővárosi törvényhozásban, hanem Besztercebánya megye képviselő-testületében is elveszítette mandátumát Kotleba, így ott is pótolni kell. Lenka Štepáneková, a megyei hivatal kommunikációs osztályának vezetője elmondta, ha elkészül a Legfelsőbb Bíróság ítélete, a megye ki fogja kérni, ezt követően tudnak eljárni.

Milan Lichý
Milan Lichý
Fotó:  Milan Lichý Facebook-oldala

Mivel a megyei választásokon az emberek nem pártlistára, hanem az egyes képviselőkre szavaznak, Kotlebát nem egy párttársa pótolja. Helyére Milan Lichý, besztercebányai alpolgármester ülhet be. A megye azt követően fogja megkérdezni Lichýt, érdeklődik-e a mandátum iránt, ha kézhez vették a bírósági ítéletet. Az alpolgármester azonban a TASR hírügynökség megkeresésére már megerősítette, élni fog a lehetőséggel. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.