2023. május 29., 18:19

Ódor: Szlovákia továbbra is minden téren támogatni fogja Ukrajnát

Szlovákia a kormányváltás után is minden fronton támogatni fogja Ukrajnát – jelentette ki hétfőn Ódor Lajos kormányfő, miután megbeszélést folytatott Ingrida Šimonyté litván kormányfővel. A megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokról és a NATO júliusi csúcstalálkozójáról is tárgyaltak, melyet Vilniusban tartanak.

Ódor és a litván kormányfő
Fotó: TASR

Ódor biztosította tárgyalópartnerét, hogy Szlovákia továbbra is megbízható partner lesz az európai integráció terén, illetve a NATO-ban. „Nem változik a külpolitikai irányultság, folytatjuk az eddigi irányvonalat” – mondta Ódor, hozzátéve, hogy Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, illetve európai integrációs igyekezetében.

A litván kormányfő leszögezte, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy segítjük Ukrajnát, szerinte erősíteni kell Ukrajna és a NATO együttműködését, és megtalálni a módját, hogy Ukrajna valamikor NATO-taggá válhasson.

A két kormányfő megerősítette, hogy országaik azonos értékeket vallanak, és a demokráciáknak szorosan együtt kell működniük, ha biztosítani akarják a nemzetközi rendet. Terítékre kerültek az Oroszország és Fehéroroszország elleni nemzetközi szankciók, és Finnország NATO-csatlakozása.

Ódor kiemelte a két ország védelmi együttműködését, amit a gazdasági együttműködés élénkítésével akarnak bővíteni. Šimonyté főleg az energetika, a pénzügyi technológia és a lézertechnológia terén lát erre lehetőséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.