2023. október 4., 16:48

Ódor szerint szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek a határon

Csütörtöktől (október 5.) október 14-ig újra bevezetik az ellenőrzést Szlovákia Magyarországgal közös határain. Az ellenőrzések szúrópróbaszerűek lesznek, elsősorban a gyanús járművekre fognak összpontosítani, és igyekeznek a lehető legkevésbé korlátozni a határforgalmat - mondta a szerdai kabinetülés után Ódor Lajos, a belügyminisztériumot is vezető miniszterelnök. A kormányfő hozzátette, a határellenőrzést továbbra sem tartja megoldásnak az Európai Unióban kialakult migrációs helyzetre.

Majd a választások után
Ódor Lajos
Fotó: TASR

Megtesszük ezt a lépést, de ennek nem lesz komolyabb hatása egész Európára" – szögezte le Ódor. Az ellenőrzések kapcsán megjegyezte, az a kérdés, hogy végül kinek a nyakán marad a probléma. Megismételte, hogy Szlovákia határait nem lehet hermetikusan lezárni. Hozzátette, üdvözölné, ha az Európai Unió felülvizsgálná a pénzügyi keretet, hogy több pénz jusson a schengeni határőrizetre is.

A migrációs helyzet várhatóan téma lesz a spanyolországi Granadában pénteken (október 6-án) tartandó informális EU-csúcson, amelyen a miniszterelnök is vesz. „Nem mindig jártunk jó úton a múltban. Meglátjuk, a kollégáink hogyan állnak a kérdéshez" – mondta a miniszterelnök, de hozzátette, lényeges döntéseket nem remél.

Martin Královič, a belügyminisztérium államtitkára a schengeni övezet és a szabad mozgás elve megtagadásának tartja Csehország, Lengyelország és Ausztria részéről az ideiglenes határellenőrzés bevezetését. Hozzátette, a határokra katonákat és rendőröket is kivezényelnek. Az ellenőrzések becsült költsége havonta 4 millió euróra tehető - mondta az államtitkár. A katonák maximális létszámát 500 főben szabták meg, ezen egyelőre nem változtatnak. Tájékoztatása szerint a zöldhatáron nem lesz változtatás.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.