2023. július 19., 19:00

Ódor egyelőre nem egyezett meg az önkormányzatokkal a kompenzációról

Egyelőre nem egyeztek meg az önkormányzatok Ódor Lajos kormányfővel a magas energiaárak miatti 108 millió eurós kompenzációról. A kormány kötelezte magát, hogy amint megkapja a féléves költségvetési jelentést, megkeresi a megoldást az önkormányzatok megsegítésére - számolt be szerdai sajtótájékoztatóján a kormányfő, miután tárgyalt az önkormányzatok képviselőivel.

Ódor Lajos
Ódor Lajos
Fotó: TASR
Arra kértük az önkormányzatokat, várjanak augusztus 15-ig, addigra tudni fogjuk, milyen mértékben tudjuk segíteni őket”

– mondta a kormányfő. Arra is emlékeztetett, a segítség egyik módja, amiről már beszélt a kormány, az az önkormányzatoknak nyújtott úgynevezett covid-kölcsönök elengedése, amelyek több mint 150 millió euróra rúgnak.

A Smer-SD és a Tomáš Taraba (frakció nélkül) körül csoportosuló képviselők kezdeményezésére pénteken (július 21.) reggel 9 órakor rendkívüli parlamenti ülés kezdődik az önkormányzatoknak nyújtandó 108 millió eurós kompenzációról.

A kormányfő a politikai játszma részének nevezte a rendkívüli ülésre vonatkozó kezdeményezést, az önkormányzatok megsegítése attól függetlenül aktuális kérdés lesz a kormány számára, hogy a parlamentnek sikerül-e megnyitnia az ülést, vagy sem. „Az állami költségvetés megnyitása a parlamentben, röviddel a választás előtt, mindenképpen szélsőséges megoldás” – jelentette ki Ódor.

Az előző kormány több mint 100 millió eurós kompenzációt ígért az önkormányzatoknak a magas energiaárak miatt megnövekedett kiadásaikra.

Az önkormányzatok képviselőivel való egyeztetést múlt csütörtökre (július 13.) tervezte a kormány, ám azt Ódor egy nappal előtte lemondta. Ezt követően kértek segítséget az önkormányzatok képviselői az államfőtől, aki kedden (július 18.) fogadta őket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.