2021. május 4., 19:36

Nyugat-Szlovákia már tiszta, enyhíteni kellene - ebben egyetértenek a szakértők és a koalíció többsége is

Bár az ország nyugati része megtapasztalta a súlyos járványhelyzetet, lásd a téli nyitrai helyzetet, mára a fertőzés szinte eltűnt. Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyékben 10 ezer lakosra 5 fertőzött jut. Persze az egész országban javulnak a fertőzöttségi mutatók, akár komolyabban is enyhíteni lehetne. A kormány nem meri megtenni, sőt még a maga által felállított Covid-automatát sem tartja be.

Fotó: TASR

​A Za ľudí párt a koalíción belül már javasolta a kijárási és gyülekezési tilalom feloldását.

Tárgyaltak az egészségügyi miniszterrel, és most a járványszakértők véleményére várnak. Talán szerdán a javaslatuk a kormány elé kerülhet.

Egy biztos, számíthatnak az SaS támogatására, és a Sme Rodinának sincs ellene kifogása, de a végső szó az egészségügyi miniszteré, aki jó katonaként egyelőre hallgat.

Amennyiben a javaslat átmenne, nem csak a kijárási tilalom szűnne meg, hanem a sport is zöld utat kapna, esetleg nem kellene annyi teszt egy focimeccs megnézéséhez.

Mindez összefügg a válsághelyzettel, amelynek 30 nappal való meghosszabbítását a múlt héten fogadta el a kormány, és 20 napja van arra, hogy ezt jóváhagyja a parlament. Ezt a pontot viszont, egyelőre nem tűzte a napirendi pontjai közé

A kormányban viszont vannak hangok, akik azt preferálják, hogy

minden enyhítésnek két hetet kellene hagyni, hogy fel lehessen mérni a hatását, mert a hirtelen nyitás komoly következményekkel is járhat.

Mindenesetre a boltok nyitása nem rontotta a járványhelyzetet. Megfontolandó az a vélemény is, hogy

a hirtelen nyitás az emberekben azt az érzetet keltheti, hogy már mindenen túl vagyunk, és nincs szükség fegyelmezettségre és óvatosságra, miközben a lakosság hatvan százalékának átoltásától meglehetősen messze vagyunk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.