2021. január 8., 16:26

Nyitrán megkezdődött a tömeges tesztelés, az állomások előtt hosszú sorok állnak

Pénteken délután 3 órakor megkezdődött Nyitrán (Nitra) a tömeges tesztelés a COVID-19 betegségre. A városban 37 mintavételi állomáson tesztelnek. Több állomás előtt már 2 óra után elkezdtek sorakozni az emberek, a tesztelés megkezdése után nem sokkal pedig a legtöbb helyen már több tucatnyian várakoztak.

Fotó: TASR

A tesztelés szombaton és vasárnap (január 9-10.) is folytatódik.
Marek Hattas polgármester elmondása szerint a városnak elegendő teszt és tanúsítvány áll a rendelkezésére. A tesztelés lebonyolítását segíti az egészségügyi szakemberek mellett több száz önkéntes, valamint katonák is.

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter korábban arról tájékoztatott, hogy

a kormány 150 hivatásos katona, köztük 30 katonaorvos bevetését hagyta jóvá a nyitrai tömeges teszteléssel összefüggésben.

A tesztelésre felkészült a Nyitrai járás mind a 60 községe. Eva Hajdamárová, a nyitrai járási hivatal elöljárója a TASR hírügységnek elmondta:

70 mintavételi helyet készítettek elő, Verebély városában további kilencet. Káp (Kapince) és Újlacska (Malé Zálužie) közös tesztelőállomást létesített, mely az utóbbi faluban található.

A Nyitrai járás városai és községei azért döntöttek a tömeges tesztelés mellett, mert

az egész régióban válságos a járványhelyzet.

A nyitrai kórházak elérték a kapacitásuk határát.

Hétfőtől (január 11.) az egész járás területén szigorú kijárási tilalom lép életbe. Hét napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt nélkül nem lehet majd sem munkába, sem a természetbe járni, csak a legközelebbi élelmiszerüzletbe, drogériába vagy gyógyszertárba lehet majd elmenni. A rendőrség néhány napja szigorúbban ellenőrzi a kijárási tilalom betartását.
 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!