2021. január 13., 17:26

Nincs elég teszt az országos teszteléshez - ezt a védelmi miniszter és a miniszterelnök is elismerte

Nincs elegendő teszt az általános országos teszteléshez. Ezt Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter nyilatkozta a kormányülés után, és kijelentette, még nem tudja megerősíteni, de cáfolni sem, hogy a jövő hétvégén sor kerül a lakosság általános tesztelésére.

Fotó: TASR

Naď azt mondta, az országos tesztelés az önkormányzatok kérésére valósulna meg, az önkormányzatok ugyanis azzal keresik meg a védelmi minisztériumot és a belügyminisztériumot, hogy teszteljék le az embereket.

„Ha az egyes települések megszervezik a szűrést, az teljes mértékben az önkormányzatok hatáskörébe tartozik" - jegyezte meg Naď. A védelmi minisztérium és a belügyi tárca kész segíteni őket ebben. A miniszter azonban megjegyezte, ha a tesztelés önkéntes, akkor a részvétel alacsony és a hatásfok is kicsi.

„Mindent megteszünk, hogy segítsünk az önkormányzatoknak a szűrés megszervezésében, de ha mindössze 20 vagy 30 százalékos a részvétel, akkor nincs értelme az egésznek" - mondta a védelmi tárca vezetője.

A miniszter rámutatott, hogy az önkormányzatoknak és a kormánynak meg kell állapodniuk a tesztelés szabályaiban. A védelmi minisztérium gondoskodik a személyzetről, az igazolásokról és a tesztekről. Naď szerint azonban az nem lehetséges, hogy az önkormányzatok saját szabályokat vezessenek be, amelyek „nem működnek pontosan”. Így nem lehet azonosítani a fertőzötteket - mondta.

A védelmi miniszter után Igor Matovič is elismerte, egyelőre nem áll elegendő teszt az országos tesztelésre. Ugyanakkor az ígérte, hogy biztosítani fogják a kellő számú mennyiséget. Mint mondta, ha háromszáz-négyszázezer teszt fog hiányozni, akkor az első körben a legkevésbé érintett járásokat nem veszik bele. 

A miniszterelnök a hétfői (január 11.) kormányülés után jelentette be az újabb országos tesztelést, amit szerinte addig kell ismételni, amíg az új esetek gyakoriságának mérőszáma 0,5 százalék alá nem csökken. Az országos szűrést két héten belül elvégeznék.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.