2021. szeptember 16., 17:41

Nincs akadálya, hogy a bíróság kitűzze a Kuciak-ügy főtárgyalását

Eljárási szempontból semmi akadálya, hogy a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) kitűzze a főtárgyalást Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében - nyilatkozva a TASR hírügynökségnek Peter Kubina, Kuciak szüleinek jogi képviselője. A Legfelsőbb Bíróság június 15-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és visszautalta az ügyet a Speciális Büntetőbíróságnak.

Marian Kočner - kommandósok gyűrűjében.
Fotó: TASR

„Szeptember 9-én visszaküldték az ügy aktáját a Speciális Büntetőbíróságnak, a Legfelsőbb Bíróság indoklásával együtt, amelyet a bíróság eljuttat az eljárásban érintetteknek " - közölte Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

Kubina elmondta, szeptember 13-án, hétfőn kapta meg a fellebbviteli bíróság ítéletének indoklását. „A hétvégén részletesebben is áttekintem az iratokat" - tette hozzá.

Június 15-én a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Speciális Büntetőbíróság 2020. szeptemberi ítéletét, amely felmentette a Kuciak-ügyben emelt vád alól Marian K.-t és Alena Zs.-t, és visszaküldte az ügyet ugyanannak a szenátusnak. Szabó Tamás vádlottat bűnösnek találta az ügyben, és Peter Molnár üzletember meggyilkolásának ügyében is, a bűncselekmények elkövetéséért 25 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság Szenátusának elnöke akkor kijelentette,

a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött Marian K. és Alena Zs. felmentéséről, hogy előtte nem vizsgálta meg az összes körülményt, nem indokolta meg egyértelműen a döntést, és nem vette figyelembe az összes bizonyítékot.

Hozzátette, hogy a ŠTS által feltárt bizonyítékok egy részét elkülönítve és az alapvető logikával ellentétesen értékelte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bizonyítási eljárásban nem szereplő bizonyítékokat is értékelt a bíróság.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.