2020. augusztus 11., 16:17

Nicholsonová: Blahát felelősségre kell vonni a megnyilvánulásaiért

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) európai parlamenti képviselő szerint érthetetlen, hogy a rendőrség miért zárta le a Ľuboš Blaha (Smer-SD) parlamenti képviselő bejegyzésével összefüggésben indított büntetőeljárást.

Nicholsonová szerint a képviselőt felelősségre kellene vonni a megnyilvánulásaiért.

Blaha tavaly decemberben egy vörös csillagot és egy sarló-kalapácsos jelképet ábrázoló fotót tett közzé a közösségi hálón.

„Az alapvető emberi jogok eltiprására irányuló mozgalmakkal való rokonszenv kinyilvánítása, illetve az ilyen mozgalmak támogatása és népszerűsítése a Büntető törvénykönyv értelmében bűncselekménynek számít. Mély meggyőződésem, hogy egy olyan embert, mint Ľuboš Blaha, felelősségre kell vonni a megnyilvánulásaiért” – olvasható az EP-képviselő állásfoglalásában, melyet Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője bocsátott a TASR rendelkezésére.

A Blaha bejegyzésével összefüggésben indított büntetőeljárásra január végén hívta fel a figyelmet Ondrej Dostál (SaS) képviselő, aki feljelentést is tett az ügyben.

„A demokratikusan gondolkodó politikusok és a polgári társadalom kötelessége rámutatni azokra a veszélyekre, amelyek a demagóg, gyűlöletkeltő, populista politika eszközével terjesztett hasonszőrű ideológiákban rejlenek” – hangsúlyozta Dostál.

A rendőrség a TASR hírügynökségnek megerősítette hétfőn, hogy leállította a Blaha bejegyzésével kapcsolatos büntetőeljárást, arra hivatkozva, hogy a vizsgált tett nem bűncselekmény.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!