2020. november 24., 17:33

Nemzetközi újságíródíjat kapott a Magyar7 hetilap vezető szerkesztője, Kövesdi Károly

Idén hetilapunk vezető szerkesztője, médiacsaládunk szellemi és szakmai doyenje, Kövesdi Károly kapta az Európa-érmet, amely egy magyar alapítású nemzetközi sajtódíj. A kitüntetéshez nagy szeretettel gratulálunk! 

Fotó: Archívum

Kövesdi Károly a díjat, igaz virtuálisan, Duray Miklóstól vehette át. A medált és a hozzá tartozó oklevelet a járvány után, egy a díjat megillető átadón veheti majd át. Kollégánk laudációját Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke írta, az alábbiakban, a gondola.hun megjelent szöveg alapján ebből szemezgetünk. 

A felföldi újságíró küzdelmesen futotta be eddigi pályáját. Valamikor 1976-ban könyvtáros volt a gömöri Tornalján. Előtte szakmabeliek olvasták néhány karcolatát, és megnyílt a lehetőség: írjon néhány riportot a Nő című hetilapnak. Írt, s alkotásait lelkesen fogadták Pozsonyban, ám állást akkor nem tudtak ajánlani neki. Csak később akadt hely a Szabad Földműves szerkesztőségében. (...) 1978-ban rövid kitérő után az Új Szó napilaphoz hívták, ahol a szép nevű propaganda rovatnál folytatódott az alkotói pálya. Már az kisebbfajta csoda volt, hogy párton kívüliként fölvették, ám egy esztendő alatt kiderült: nem eléggé elvtársias. Tizenegy év kitérő következett, két nyomdában volt korrektor-lektor.1989 tavaszán, a rendszerváltás előestéjén kereste fel az akkori főszerkesztő-helyettes, volna-e kedve visszamenni az Új Szó-hoz. Érezve, hogy új szelek fújnak, igent mondott. Így ért hosszabb időre révbe: a napilap kulturális rovatánál fogott újra újságírói tollat. Szerkesztőként publicisztikai, nyelvészeti és irodalmi rovatot töltött meg tartalommal.

Kövesdi Károly a kilencvenes évek elején a napilap kulturális rovatát vezette, majd 1996-tól a kiadó Vasárnap című közéleti hetilapnál vezető szerkesztőként dolgozott 2001-ig. Ekkor megismételte magát a történelem. Mivel sohasem rejtette véka alá nemzeti értékrendjét, a kiadó igazgatója egyik napról a másikra „intézkedett”...

2003-tól Kövesdi Károly szabadúszóként dolgozott, illetve szerződésben maradt a Vasárnap hetilappal, ahol rendszeresen jelentek meg riportjai, interjúi. Az Új Szó napilappal 2010-ben szakított, mert számára vállalhatatlan lett a lap irányvonala.

Újságírói-szerkesztői pályájának kiteljesedése 2018 tavaszán történt, amikor létrejött a Pro Média Alapítvány, s vele a Ma7 médiacsalád. Azóta a kiadó Magyar7 című konzervatív értékrendű hetilapjának vezető szerkesztője.

Kövesdi Károly a huszonkettedik európai újságíró, aki többek között Deák Ernő, Oplatka András, Grzegorz Górni, Konrad Sutarski és más kiválóságok után átveszi az Európa-érmet, magas színvonalú, felelős, szellemes, sok kockázatot vállaló sajtóemberi tevékenységéért"

- hangzott el a laudációban. Kövesdi Károly nevét a '70-es évektől jegyzi az irodalom, első versei és írásai 1973-tól jelentek meg a felvidéki magyar lapokban. Eddig tucatnyi könyvet publikált.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.