2022. június 29., 17:08

Nemzeti Véradó Szolgálat: Még a nyaralás előtt adjanak vért!

A Nemzeti Véradó Szolgálat (NTS) felhívja a véradók figyelmét, hogy még azelőtt adjanak vért, hogy külföldre utaznak a nyáron.

Kell a vér
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Mint Martina Frigová, az NTS munkatársa elmondta, hogy a külföldi nyaralásból visszatérve csak egy bizonyos idő elteltével adhatnának vért.

Az okok között az is szerepel, hogy nyáron nagyobb a kockázata az olyan baleseteknek, amelyek ellátásánál vérátömlesztésre van szükség és ezért ajánlatos, hogy időben tartalékot képezzenek. A kórházakban a műtéteket előre tervezik, ráadásul számos beavatkozást a pandémia miatt el kellett halasztani, így jóval több operációt kell elvégezni.

A külföldi tartózkodás során sok esetben olyan befolyások érhetik a szervezetet, amelyek lecsengése eltart egy ideig. Így a véradók száma korlátozott.

Frigová szerint jelenleg kiegyensúlyozott a vérkonzervekkel történő ellátás, a kórházak megrendeléseit az NTS ki tudja elégíteni. A készletekről azonban folyamatosan gondoskodni kell.

Aki vért kíván adni, az munkanapokon 7:00 és 14:00 óra között megteheti az NTS központjaiban. Kedden  17:00 óráig meghosszabbították a lehetőséget. További információkat a www.ntssr.sk linken találnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.