2023. június 8., 15:21

Németország két rövid hatótávolságú légvédelmi rendszert ajándékoz Szlovákiának

Németország két rövid hatótávolságú légvédelmi Mantis rendszert adományoz Szlovákiának.

Már készülnek
Szlovák katonák kiképzése
Fotó: TASR

Az adományozásról szóló megállapodást csütörtökön írta alá Dalibor Pavolka, a Védelmi Minisztérium védelmi alkalmasságának nemzeti igazgatója és német kollégája, Thomas  Frankenberger.

Az első rendszert néhány héten belül leszállítják, az időpontról folynak az egyeztetések.

Ezek a rendszerek erősítik Szlovákia és Ukrajna közös határának a védelmét.

Mint Martin Sklenár megbízott védelmi miniszter elmondta, ezeket a rendszereket ingyen és tartós használatra kapja Szlovákia, ami a korrekt kapcsolatok és a NATO-val közös célkitűzés eredménye.

Pavolka szerint a Mantis (az angol Modular, Automatic and Network Capable Targeting and Interception System rövidítése) bővíti a földi légvédelmi rendszerek lőerejét és erősíti az ország keleti részén található védelmi célú infrastruktúra megóvásának a  képességét.

Minden rendszer hat automatizált ágyúból, két szenzorállomásból és parancsnoki állásból áll. A Németországból érkező küldemény része a Mantis rendszerhez tartozó, három 100 km látótávolságú áttekintő radar, valamint a szlovák kezelő személyzet kiképzése is.

A tárca közölte, hogy a németországi Todendorf kiképző központban jelenleg 44 szlovák katona vesz részt a Bundeswehr felügyelete alatt a rendszerrel kapcsolatos kiképzésben.

A Mantis légvédelmi rendszer helyhez kötött, teljesen automatizált fegyverrendszer, amely azt a célt szolgálja, hogy folyamatos védelmet biztosítson a rakéták, tüzérségi eszközök, aknavetők és pilóta nélküli repülőszerkezetek támadása ellen.

Németországban ezt a rendszert az Afganisztánban szolgáló német katonák  védelmére fejlesztették ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.