2020. június 10., 11:53
Frissítve: 05:45

Nem (?) várt fordulat: Pellegrini kilép a Smer-SD-ből

Peter Pellegrini (Smer-SD) nem a Smer-SD-ben képzeli el a politikai jövőjét. Lemond a párt alelnöki tisztségéről, és - ahogy fogalmazott - a Smer-SD márkát meghagyja Robert Fico pártelnöknek. Szerdai sajtótájékoztatóján Pellegrini bejelentette, hogy távozik Smer-SD-ből. Nem zárta ki, hogy új pártot alapít. A szociáldemokrácia útján akar tovább haladni.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Peter Pellegrini nem a Smer-SD-ben képzeli el a politikai jövőjét. Lemond a párt alelnöki tisztségéről, és - ahogy fogalmazott - a Smer-SD márkát meghagyja Robert Fico pártelnöknek.

Az előző kormányfő nem zárta ki új párt alapítását,

nem kíván már egy létező szervezetet átvenni. Szavai szerint továbbra is a szociáldemokrácia útján kíván haladni.

Felelősségteljes változást ígértünk, én pedig hittem ebben a változásban.

„Számomra ez nem csak egy választási szlogen volt. Kihívás volt számomra, egyben a választóknak tett ígéret is” - mondta Pellegrini. Úgy gondolja azonban, hogy a párt ezt az ígéretét nem tartotta meg. „Emiatt többféleképpen igyekeztem párbeszédet folytatni, hangoztatni, hogy valami nincs rendjén.”

A Smer-SD márkanevet és a pártot meghagyom az alapító atyjának. Ugyanakkor közlöm, hogy az elkövetkező napokban, hetekben megteszem a Smer-SD-ből való végleges távozásomhoz szükséges lépéseket"

– mondta Pellegrini.

Pellegrini hangsúlyozta, ő és Fico máshogy látja a párt múltját és jövőjét.

Már nem tudom elképzelni a közös politikai jövőt Robert Ficóval, azt, hogy továbbra is közösen hozzunk döntéseket arról, miként nézzen ki a szociáldemokrácia Szlovákiában"

- mondta.

Hozzátette, be akarja váltani a választóknak a felelősségteljes változásról tett ígéretét. Hangsúlyozta, a szociáldemokráciának helye kell hogy legyen Szlovákiában.

A Smer-SD-ben régóta téma a változás és a párt jövője, és Pellegrini kinyilvánította érdeklődését az elnöki poszt iránt. Most, hogy bejelentette, távozik, valószínűleg mások is követik, Pellegrini a sajtótájékoztatón nem mondott neveket. Korábban felszólította Ficót, hogy mondjon le az elnöki posztról. A Smer-SD vezetője többször is hangsúlyozta, hogy a pártnak új harcosokra van szüksége, nem teoretikusokra és nem „vérző szívű liberálisokra".

Fico sajnálja, hogy Pellegrini nem fogadta el az ajánlatát
Robert Fico, a Smer-SD elnöke sajnálja, hogy Peter Pellegrini alelnök nem fogadta el az ajánlatát. Fico, aki szerdán felkínálta Pellegrininek a Smer-SD elnöki székét, délután a közösségi hálón reagált az alelnök döntésére. Pellegrininek sok sikert kívánt a további politikai karrierjéhez.
„Őszintén sajnálom, hogy a Smer-SD-ben töltött 20 év után elutasította az ajánlatomat, főleg azok után, hogy a párt államtitkári, miniszteri, házelnöki, miniszterelnök-helyettesi és végül kormányfői posztra is jelölte őt” – írta Fico. Hozzátette: a Smer-SD Pellegrini távozását követően is baloldali marad.
Pellegrini szerdán bejelentette: távozik a Smer-SD pártból. Lemond az alelnöki funkcióról és a Smer-SD „brandet” meghagyja az „alapító atyának”, Ficónak. Állítása szerint a pártelnöktől nem kapott hivatalos ajánlatot. Nem zárta ki, hogy új, szociáldemokrata irányultságú pártot alapít.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.