2021. július 28., 17:36

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld minden járás

A régiók besorolása szempontjából változatlan a járványhelyzet Szlovákiában. Augusztus 2-tól, hétfőtől is zöld színű, azaz megfigyelési szakaszban lesz minden járás – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztériumának szóvivője.

Covid-19 - szemafor
Fotó: Archívum
Illusztráció

Az elmúlt két hétben azonosított fertőzöttek 76 százaléka nem volt beoltva.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ez azt jelzi, hogy a járvány harmadik hulláma azokat fogja érinteni, akik nem kapták meg a vakcinát. A beoltottak aránya régiónként eltérő. A régiókat tekintve 26 és 59 százalék között van az első adaggal beoltottak aránya, 23 és 54 százalék között a teljesen beoltottaké.

A reprodukciós ráta már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket, azaz kijelenthetjük, hogy Szlovákiában megkezdődött a harmadik járványhullám. Ebben a hullámban a vírus új, először Indiában azonosított delta variánsa fog dominálni, ez a variáns  jóval fertőzőbb a korábbi változatoknál. Minden egyes ember találkozni fog ezzel a vírussal

- mondta Martin Pavelka epidemiológus, az Egészségügyi Elemzések Intézetének munkatársa. A szakember elmondta, a delta variáns súlyosabb megbetegedést okoz a fiatalabbaknál is.

A korábban, az Egyesült Királyságban azonosított alfa változathoz képest a kórházi kezeléssel járó súlyos betegség kockázata nagyjából megduplázódott

 - jegyezte meg Pavelka.

Járványtani tanulmányok eredményei támasztják alá, hogy a védőoltás a leghatékonyabb védekezés a delta variáns ellen

- tette hozzá. Rendkívül fontos azonban, hogy a második oltást is beadják. Fogy az idő, most van az utolsó lehetőség a teljes védettség megszerzésére, mielőtt még a harmadik hullám sokakat megbetegítene.

Az egészségügyi tárca megerősítette, hogy felkészült a COVID-19 járvány harmadik hullámára
A kórházak készen állnak arra, hogy szükség esetén átalakítsák kapacitásaikat a COVID-betegek fogadására, a minisztérium pedig aktívan dolgozik a lakosság oltásán. Többféle lehetőség is van: a kórházakban lévő oltóközpontokban, a nagy kapacitású oltóközpontokban, egyes cégekben, a körzeti orvosi rendelőkben is lehet kérni az oltást, de mobil oltócsoportok is részt vesznek a munkában

– mondta Eliášová.

Hozzátette, dolgoznak a kontaktuskövetés, a szekvenálás és a szennyvízvizsgálat egyszerűsítésén is. Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerkészleteket is ellenőrzi.

A COVID-19-ben szenvedő betegek terápiájához regisztrált és nem regisztrált gyógyszerek is rendelkezésre állnak

- tette hozzá Eliášová.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!