2021. július 1., 07:34

Nem váltotta le a parlament Matovičot a pénzügyminiszteri posztról

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter hivatalában marad. Nem váltotta le szerdai ülésén a parlament. A jelenlévő 135 képviselő közül 51 szavazott Matovič leváltása mellett, 67-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak. A pénzügyminiszter visszahívását a Peter Pellegrinihez közeli független ellenzéki képviselők, a Smer-SD és más független képviselők is kezdeményezték.

Igor Matovic Peter pellegrini
Fotó: bystricoviny.sk

A Matovič leváltására irányuló indítványt a Smer-SD, az ĽSNS és a független képviselők támogatták. A Sme rodina és az OĽANO ellenezte, Ján Krošlák kivételével, aki tartózkodott. A Za ľudí képviselői közül öten tartózkodtak, négyen a leváltás ellen szavaztak. Az SaS tartózkodott a szavazáskor.

Mintegy tíz, főként ellenzéki képviselő szólalt fel a pénzügyminiszterrel szembeni bizalmatlansági indítványról szóló szerdai vitában. A szavazással véget ért a 34. rendkívüli parlamenti ülés. Csütörtök (július 1.) reggel folytatódik a rendes ülés.

A bizalmatlansági indítványban a képviselők úgy fogalmaztak, hogy Matovič felelős az jogrendszer és az állami intézmények felforgatásáért, a tesztelések és a Szputnyik V vakcina megvásárlása során elköltött anyagi források felhasználásáért, valamint a kormányban és a Richard Sulíkkal (SaS) kiéleződött konfliktusokért. Az indítványozók szerint a minisztert politikai felelősség terheli azért, hogy a kormányt felkészületlenül érte a járvány harmadik hulláma.

Konstatálták, hogy a kormány gazdasági téren is kudarcot vallott a járványkezelésben.

Igor Matovičot terheli a felelősség azért, hogy ez a helyzet bekövetkezett

- hangsúlyozták a képviselők az indítványban. Arra is hivatkoztak, hogy „háború dúl” a fegyveres testületek között. Azzal is megvádolták, hogy lejáratta Szlovákiát külföldön. Szerintük

károkat okoz az országnak, ha Matovič továbbra is miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter marad.

A pénzügyminiszter a plénumon azt mondta, az ellenzék meg akar szabadulni tőle, és el akarja távolítani a politikai porondról.

Amíg fizikailag meg nem szabadulnak tőlem, harcolni fogok. Mindent megteszek, hogy ne törjenek meg

- hangsúlyozta, és hozzátette,

mindent el fog követni azért is, hogy ne kerüljön újra hatalomra a Smer-SD, vagy azok, akik a pártból kiléptek.

A Szputnyik V orosz vakcina megvásárlását is védelmébe vette. Matovič szerint az ellenzéknek nem kell aggódnia a költségvetési felelősség miatt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.