2020. október 9., 12:35

Nem rendelte el Pozsony-Újváros polgármesterének az őrizetbe vételét a kerületi bíróság

Nem vették őrizetbe Rudolf Kusýt, Pozsony-Újváros polgármesterét.

Kusý
Fotó: TASR

Erről pénteken döntött a Pozsonyi Kerületi Bíróság, amely elutasította az ügyész panaszát, melyet a Pozsony III. Járásbíróság vasárnapi határozata ellen nyújtott be.

A kerületi bíróság pénteki nyilvános ülésén hozott döntés jogerős, fellebbezni nem lehet ellene. A kerületi bíróság háromtagú szenátusa szerint nem történt bűncselekmény. A gyanúsított nem érintett korrupcióban. A fellebbviteli bíróság egyetértett a Pozsony III Járásbíróság döntésével.

A kerületi bíróság szerint az eljárás során sehol nem szerepel, hogy ha a polgármester nem engedélyezi az építkezést, akkor törvénytelenül jár el. Az eljárásban részt vevő félnek joga van fellebbezni, amit a polgármester lehetővé tett és intézkedett.

A kerületi bíróság nem látja úgy, hogy Rudolf Kusý visszaélt volna hivatali jogkörével. A fejlesztő nem vesztette el a birtokában lévő földterületet, építkezhet.

Az iratokból nem az derül ki, hogy bűncselekmény történt volna - magyarázta egyebek között a bíróság szenátusának elnöke. Az a vagyoni kár sem meggyőző, amit a befektető állítása szerint elszenvedett.

„Ártatlannak érzem magam. Úgy gondolom, hogy az általam aláírt összes elutasítás megalapozott és törvényes volt. Ami a legnagyobb építkezést illeti, 11 napot késtem" - hangsúlyozta Rudolf Kusý, aki hozzátette, megkönnyebbült, hogy nem kell végigjárnia az Igazságügyi palota összes celláját.

Marek Tettinger, a városrész szóvivője elmondta, a gyanú három olyan projektet érint, amelyek nincsenek összhangban a főváros területrendezési tervével.

Az egyik a Récsei út és a Kukučín utca közötti multifunkciós épület, valamint két másik komplexum.

Két vétség és két bűncselekmény elkövetésével, hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsította meg a rendőrség nyomozója az október 1-jén, csütörtökön őrizetbe vett polgármestert. Ha a bíróság bűnösnek találta volna, 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetést szabhatott volna ki rá.
A Pozsony III Járásbíróság nem tett eleget az ügyész október 2-án benyújtott indítványának, nem látta megalapozottnak és nem rendelte el a gyanúsított őrizetbe vételét.
 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.