2019. december 19., 16:22

Nem olvashatják fel a Threema-kommunikáció átiratát

A Specializált Büntetőbíróság szenátusának döntése értelmében a Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében tartandó főtárgyaláson nem olvashatják fel a Threema alkalmazás segítségével váltott üzenetek átiratát, illetve az ezek alapján készített hivatalos feljegyzéseket.

2019-12-19 Daniel Lipšic
Fotó: TASR

Ez a döntés nem aggasztja sem az ügyészt, sem a Kuciak család jogi képviselőjét, Daniel Lipšicet.

Úgy vélik, a döntés miatt csupán az eljárás menete változik meg.

Lipšic ezzel kapcsolatban rámutatott: a váltóhamisítási ügyben sem engedte a bíróság felolvasni a nyomozó által a Threema-kommunikáció alapján készített hivatalos feljegyzéseket, viszont az ügyésznek, a jogi képviselőknek és a védelem képviselőjének lehetővé tette, hogy felolvashassanak tetszőleges részleteket Marian K. kommunikációjából. Lipšic ezúttal is hasonló eljárásra számít.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze sem tart attól, hogy a szóban forgó nyomozati anyagokat teljesen elvetné a bíróság.

Marek Para, Marian K. ügyvédje korábban azt javasolta, hogy a bíróság utasítsa el a vádakat. Később kijelentette: tiszteletben tartja Ružena Sabová bírónő döntését.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa, amelynek elnöke Ružena Sabová, csütörtökön elfogadta a Marian K., Alena Zs., Miroslav M. és Sz. Tamás ellen emelt vádakat Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása és más bűncselekmények ügyében. A bírónő kitűzte a főtárgyalás időpontjait is, amelyek a következők: 2020. január 13., 14., 15., 20., 21., 22., február 3., 4. és 6.

A speciális ügyész Kuciak és Kušnírová meggyilkolásán kívül öt további bűncselekmény ügyében emelt vádat. Az egyik vádpont Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolása, akit a vád szerint Miroslav M. és Sz. Tamás 2016-ban lőttek le egy sikertelen rablótámadás során. A maradék négy vádpontnak az illegális fegyvertartáshoz van köze.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A vád szerint Marian K. rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.
A kettős gyilkosság után több tüntetésre is sor került, melyeket a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés szervezett. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet megkövetelte a kormányváltást. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.