2021. július 27., 17:14

Nem lesz több szuri? Lehet, hogy az új covid-vakcinákat már orrspray formájában kapjuk?

Az orrba fecskendezhető vakcinák a légúti nyálkahártya immunitását erősítik, méghozzá azon a helyen, ahol a vírus a legtöbbször a testünkbe jut, vagyis nem teszi lehetővé, hogy a sejtekben megtapadjon. Az ilyen vírus aztán már nem tud terjedni. Az oltóanyag ilyen formában történő beadásától még messze vagyunk, további kutatásokra van szükség.

orrspray
Fotó: pixabay.com

A tudomány töretlenül fejlődik és igaz ez a koronavírus elleni vakcinák esetére is. Olyanok fejlesztése van folyamatban, amelyeket már nem fecskendővel, hanem orrspray formájában juttatnának a szervezetbe.

Az ilyen vakcinák legnagyobb előnye abban rejlik, hogy ugyanazon a helyen jutnak be a szervezetbe, ahol maga a patogén, vagyis a vírus is, mondta Vladimír Leksa, az SZTA Molekuláris Biológia Intézetének immunológusa a DenníkN-nek. Mindez pedig nyálkahártya immunitáshoz vezet.

S van még egy óriási előnyük. Nem kell hozzájuk tű, vagyis az injekciófóbiásoknak és gyermekeknek sem kell tartaniuk tőle.

Ráadásul még a raktározási költségei is jóval alacsonyabbak.

Az injekciós vakcinákat karba adják be és szisztémás immunválaszhoz vezetnek. Vannak, akik szerint ez nem optimális, mert az immunsejtek ilyen esetben az egész szervezetben szét vannak szóródva és nem azon a helyen koncentrálódnak, ahol a koronavírus a szervezetbe jut, vagyis a légutak nyálkahártyáján.

A Scientific American tudományos lapban megjelent cikk szerint a spray formájú vakcina az IgA ellenanyagok termelésére fókuszál. Ezek az orr nyálkahártyáján „lecsapnak” a patogénekre, hogy megakadályozzák megtapadásukat az emberi sejtekben.

A Science folyóiratban megjelent cikk szerint a klinikai kísérletek első fázisában 6 olyan vakcina van, amit orrspray formájában terveznek alkalmazni.

Egy következő pedig már az első és második fázisban. Vagyis egyelőre még csak a kezdeteknél járunk

Egereken és menyéteken tesztelik

Júliusban a Science Advancesben megjelent publikációból kiderül, hogy az állatkísérletek biztatóan alakulnak.

Az orrspray formájú vakcina teljes mértékben megvédte a kísérleti egereket a covid halálos lefolyásától és blokkolta a menyétekről a kalitkában lévő más állatokra való átterjedést is. Vagyis nemcsak a vírus, de annak terjesztése ellen is véd.

Leksa szerint az orrspray formájú vakcinák még gyorsabban segíthetnék a fertőzés terjedésének elnyomását, mint az injekciós oltóanyagok. Ugyanakkor szerinte nem szabad túlértékelni az állatkísérletek biztató eredményeit.

Nincs garancia ugyanis arra, hogy ami az egereknél működik, az az embereknél is ugyanúgy fog, véli Norbert Žilka, az SZTA Neuroimmunológiai Intézetének kutatója.

A terjesztést is megakadályozza

A Science Advances kísérletében a tudósok parainfluenza vírus (PIV5) használtak, amelyik a sejtekbe a SARS-CoV-2 S proteinjeit juttatta a sejtekbe. Ez a vírus hasonlít ahhoz, ami megfázásos megbetegedést okoz az emlősöknél, köztük az embereknél is. Nem okoz viszont súlyos betegséget.

Az injekciós vakcinákkal szemben ez kimondottan a légutak nyálkahártyáján hat. Ez pedig az hely, ahol a koronavírus bejut a szervezetbe és ott annyira elszaporodhat, hogy megtámadhatja a tüdőt és más szerveket is.

Žilka neuroimmunológus szerint további kutatásokra lesz még szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ez a módszer valóban működik. S azt is meg kell vizsgálni, hogy az izomba beadott injekciónak nincs-e több előnye.

Semmi új a Nap alatt

Az orrspray formájú vakcina nem teljesen újdonság. Már a múlt század 60-as éveitől kísérleteztek vele Amerikában, mégpedig az influenza ellen.

További példája a nyálkahártya immunitásra épülő vakcinának a Sabin- cseppek. Ezt szintén a múlt század hatvanas éveiben fejlesztettek ki gyermekbénulás ellen.

Ez volt az ún. kanalas oltás, vagyis a gyermekek lenyelték. 2005 óta Szlovákiában injekciós formában oltanak gyermekbénulás ellen, elölt kórokozót tartalmazó vakcinával.

Az injekciós oltóanyagok hátránya lehet, hogy aki megkapta, az ugyan enyhén vészeli át betegséget, de egy ideig terjesztheti a vírust. Az orrspray formájú vakcina viszont ott hat, ahol bejut a szervezetbe. Ezért aztán beszéddel, köhögéssel, tüsszögéssel nem vihető át más emberre.

A National Georgraphic azt írta, hogy „a covid ellenes vakcinák új korszakot jelenthetnek a nyálkahártya immunitásban”.

Hogy akkor miért voltak eddig mégis háttérbe szorítva? Leksa szerint azért, mert a tudósok főleg az injekciós vakcinákra összpontosítottak, mert az már egy olyan forma, ami ki van próbálva és bevált. Biztosra mentek.

Ami szerinte problémás lehet, az az orrspray helyes alkalmazása. Nehéz lesz ellenőrizni, hogy az egész adagot kifújja-e és belélegzi-e, aki kapja. Injekciók esetében ez egyszerűbb. Amit felszívnak az ampullából a fecskendőbe és ha az nem folyik ki, akkor az az izomba kerül.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.