2021. május 26., 11:38
Frissítve: 06:20

Nem lesz kormányválság? Kollár és Kolíková megállapodott az előzetes fogva tartásról

A Sme rodina mozgalom és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter megállapodott az előzetes fogva tartás időtartamát szabályozó törvénytervezet formájáról.

Kollár Kolíková
Fotó: TASR/AP

Kompromisszumos javaslatról van szó – jelentette be a parlamentben Kolíková és Boris Kollár, a Sme rodina vezetője. Kollár kijelentette, ha a kormány jóváhagyja az igazságügyi minisztérium javaslatát,

akkor a Sme rodina visszavonja a parlament elé terjesztett javaslatát.

Kollár közölte, megoldódott az előzetes fogva tartás körül kialakult vita. „Megbeszélést folytattunk, mindannyian megfogalmaztuk a prioritásainkat, persze én sem vagyok teljesen elégedett, mert nem sikerült mindent elérnünk" - mondta Kollár. Elmondása szerint Kolíková ígéretet tett neki, hogy őszre előkészíti az új törvényt, amelyben hajlandó eltekinteni az öt hónapos időtartamtól. „Ígéretet kaptam arra, hogy pár hónappal rövidebb lesz ez az időtartam" - tette hozzá.

Koliková tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy a jogszabályt beépítik az aktuális büntetőtörvénykönyvbe. Hozzátette, bízik abban, hogy a büntetőeljárás célja nem kerül veszélybe. Véleménye szerint a jogszabály szövege kevesebb teret ad annak a feltételezésnek, hogy az előzetes fogva tartás intézményével vissza lehessen élni.

Kolíková tájékoztatása szerint a jogszabály kimondja, hogy két rendszere lehet az előzetes fogva tartás intézményének. Az egyik, ha az összejátszás vagy a befolyásolás gyanúja merül fel, a másik pedig, ha ez a gyanú bebizonyosodott. Ha gyanú merül fel, az öt hónapig tartó előzetes fogva tartás van érvényben, ha bűncselekményről - bűnözői csoport támogatása, terrorizmus – van szó, a rövidített rendszer nem alkalmazható" - magyarázta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.