2020. szeptember 9., 20:22

Nem kell határzártól tartani az osztrák és cseh határon

Igor Matovič miniszterelnök a slavkovi hármak miniszterelnökeinek bécsi találkozója utáni, szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, Szlovákia, Csehország és Ausztria határai egyelőre nyitva maradnak. A kormányfő meghívta Szlovákiába Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

Berg határátkelő
Fotó: TASR

Matovič mindhárom ország nevében felszólította az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen a világjárvány második hulláma alatt.

Akkor tudjuk csak megnyerni ezt a harcot, ha mindannyian felelősségteljesen viselkedünk. Ha tudatosítjuk, hogy a felelősség nélküli szabadság anarchiához vezet"

- mondta Matovič. „Úgy gondoljuk, egy hétköznapi szájmaszk is életeket véd" - folytatta, és hozzátette, a szájmaszk a felelősségteljes magatartás mellett a második hullám idején is a világjárvány elleni küzdelem kulcsfontosságú eszköze.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a fertőzöttek növekvő számára ellenére Kurz osztrák kancellárral és Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel abban állapodtak meg, mindent megtesznek, hogy „az országhatárok a lehető legtovább nyitva maradjanak”.

Matovič meghívta Szlovákiába az osztrák kancellárt. Hat éve nem járt itt, ami a miniszterelnök szerint szégyen, tekintve, hogy Bécs milyen közel van Pozsonyhoz. Reményét fejezte ki, hogy Kurz eleget tesz a meghívásnak, mivel barátságos és nyitott kapcsolatot alakítottak ki.

A megbeszélések fő témája a COVID-19-járvány volt, konkrétan az, hogy az országok hogyan kezelték az első hullámot, és a jelenlegi második hullám során alkalmazott eljárásokról is beszéltek. A miniszterelnökök rámutattak, fontos, hogy a kisebb országok is egyeztessenek és közös álláspontot képviseljenek a fontosabb európai találkozók előtt.

A Szlovákia, Csehország és Ausztria közötti utazásokkal kapcsolatban Kurz „összehangolt és jobban egyeztetett" - fellépéseket szorgalmazott.

Összehangolt európai lépéseket várunk”

- mondta a világjárvány európai országokban tapasztalható kedvezőtlen alakulásával kapcsolatosan.

A cseh miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a szabad utazás korlátozása negatív hatással lehet az országok közötti gazdasági kapcsolatokra, valamint az idegenforgalomra.

Babiš végezetül a „generációk közötti összetartás” fontosságát hangsúlyozta, tekintve, hogy főleg az idősebb emberek vannak veszélyben. Elmondása szerint a fertőzöttek 72 százaléka 20 és 60 év közötti.

Emlékeztetett arra is, hogy zárt térben csütörtöktől Csehország egész területén kötelező lesz a maszkviselés.

Babiš tájékoztatása szerint a tárgyalás további témája a migráció, a török és a kínai kapcsolatok, a Brexit, a belső piac helyzete és a digitalizáció volt.

A sajtótájékoztató után Matovič és Kurz kétoldalú találkozója volt programon.

Szlovákia, Csehország és Ausztria, a slavkovi hármak képviselőinek találkozóját 2015-ben szervezték meg első alkalommal.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!