2020. február 26., 06:56

Nem küldte börtönbe a bíróság a gázrobbanás ügyében gyanúsított két személyt

Nem küldte börtönbe kedden az eperjesi gázrobbanás ügyében különösen súlyos általános veszélyeztetéssel gyanúsított két személyt Marek Čech, az Eperjesi Járásbíróság bírója. A két ember szabadlábon védekezhet. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett ellene. A fellebbezésről március 3-án dönt a kerületi bíróság.

Eperjes gázrobbanás
Fotó: TASR
Arra a következtetésre jutottam, hogy a két férfi nem követett el olyan szándékos bűncselekményt, amellyel a nyomozó szerint vádolhatók. Abból indultam ki, hogy tettük gondatlanságból elkövetett bűncselekményként értékelhető, mint azé a három gyanúsítotté is, akik már vizsgálati fogságban vannak

- mondta Čech.

Elmondta, hogy mérlegelte a vizsgálati fogság elrendelését, de nem talált rá okot. Hozzátette, tudja, hogy a közvélemény nagyon érzékeny erre az ügyre. Arra is rámutatott, hogy a vizsgálati fogság nem büntetés.

Azt hiszem, ez nehéz döntés volt, de méltányos. Kezdettől fogva mondtuk, hogy nincs ok a vizsgálati fogság elrendelésére. Egyetértünk azzal, ahogyan a járásbíróság indokolta a döntést

 – mondta Milan Knop ügyvéd. Szavai szerint ügyfelei nem ismerik el, hogy gondatlanság miatt következett be a tragédia.

Nem kommentáltuk az ügyet. Időre van szükségünk egy ilyen terjedelmes ügy megismeréséhez

- mondta Knop.

Jelenleg öt gyanúsított ellen folyik büntetőeljárás. Az Eperjesi Járásbíróság rendelkezése értelmében december 9-én három embert őrizetbe vettek. A kerületi bíróság december 30-án megerősítette a határozatot.

A két gyanúsítottat, akiknek az ügyében kedden döntött a bíróság, február 21-én, pénteken vette őrizetbe a rendőrség különösen súlyos általános veszélyeztetés miatt, amely több ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, 20-tól 25 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethetők.

Tavaly december 6-án történt gázrobbanás Eperjesen, a Munkácsi utca 7-es számú, 12 emeletes panelházában. Hét ember meghalt, egy ember eltűnt. December 16. és 18. között lebontották az épületet. Január 17-re eltávolították az épület teljes szerkezetét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.