2023. február 6., 11:42

Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért

Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért, és nem szabhatják ezt az egészségügyi ellátás feltételéül – figyelmeztetett Marián Petko, a Szlovák Kórházszövetség (ANS) elnöke.

egészségügy
Fotó: Pixabay.com

Több rendelő azzal fenyegetőzött, hogy

ha a kormány nem hagy jóvá pótfinanszírozást a szektor számára, februártól vizitdíjakat vezetnek be.

A mi álláspontunk szerint nincs összhangban a törvénnyel mindaz, ami az elmúlt hetekben a díjakkal kapcsolatban elhangzott

– szögezte le Petko.

A kórházszövetség nem veti el teljesen a díjak bevezetését,

de azokat az államnak kell megszabnia és egységesen szabályoznia mindenki számára.

Olyan világos, érthető törvényi keretre van szükség, amelyből egyértelműen következik, hogy mikor és mekkora díjakat lehet kérni

– tette hozzá.

Több tucatnyi rendelő az év elejétől díjakat kért a páciensektől a kivizsgálásokért, a megemelkedett üzemeltetési költségekre hivatkozva, emellett pórfinanszírozást kértek az ágazat számára. Figyelmeztettek, hogy ha az állam nem növeli a járóbeteg-ellátás finanszírozását, több rendelő csatlakozik hozzájuk.

Az egészségügyi tárca január végén megállapodott a rendelők képviselőivel egy 283 millió eurós pórfinanszírozási keretről, Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfő szerint ennek köszönhetően nem szabadna díjat kérni a betegektől.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.