Nem kell karanténba mennie a külföldről hazatérőknek, ha egészségügyi okokból nem oltathatnak

2021. július 7., 09:21
ma7 | TASR

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legfrissebb tájékoztatása szerint nem kell karanténba vonulnia azon külföldről hazatérő szlovák állampolgároknak, akik egészségügyi indokokkal tudják alátámasztani az oltás hiányát.

karantén
Fotó: unsplash.com

A határátlépés során persze igazolniuk is kell ezt a tényt, bár, hogy pontosan milyen formában, azt a hivatal közleménye nem részletezi. Egy orvosi igazolás szinte biztosan elég lehet. Ezen felül ahhoz, hogy elkerüljék a karantént, egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztr is szükségük lesz. A rendelkezés péntektől lép életbe.

2021. július 3., 10:49

Ki számít beoltottnak? Milyen szabályok vonatkoznak az ingázókra? Mikortól kell regisztrálni a határokon? Kérdések és válaszok

Maradtak kérdései a július 9-től hatályos határőrizeti szabályokat illetően? Igyekszünk megválaszolni.

Július kilencedikétől minden külföldről hazatérő szlovák állampolgár köteles karanténba vonulni, amelyet, tesztelés nélkül, 14 nap elteltével hagyhat el. A legalább az ötödik napon elvégzett, negatív PCR-teszt birtokában a karantén a teszt eredményének megérkezése után rögtön elhagyható. Tizenkét évnél fiatalabb gyermekeknek nem kell tesztelniük, szüleikkel együtt ér véget számukra a vesztegzár.

Megszűnik a tavaszi lezárások idején működő, esküvők, lakodalmak látogatására vonatkozó kivétel is, ugyanakkor, aki hozzátartozója temetése miatt utazik külföldre, az egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában karanténkötelezettség nélkül térhet vissza Szlovákiába.

Kövesse facebook oldalunkat is!