cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 13., 17:16

Nem kell bevezetni határellenőrzést a szlovák-cseh határon a migráció miatt

Ellenőrzése alatt tartja az illegális migrációval kapcsolatos helyzetet a cseh és a szlovák rendőrség. Csehországnak ezért nem kell olyan megoldáshoz folyamodnia, mint a Szlovákiával közös határok tavalyi lezárása és a határellenőrzés újbóli bevezetése – mondta Vít Rakušan cseh külügyminiszter a szlovák kollégájával, Ivan Šimkóval folytatott csütörtöki megbeszélés után.

határátkelő ellenőrzés
Fotó: TASR
Nem akarunk negatív emóciókat kelteni. A szlovák és a cseh rendőrség együttműködésének köszönhetően ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet, ezért a cseh félnek nem kell radikális megoldásokhoz folyamodnia"

 - mondta Rakušan, és megköszönve Szlovákiának az együttműködést.

A szlovák belügyminiszter elmondta, az Ukrajnából érkező menekültáradattal kapcsolatos kérdések mellett az európai szolidaritásról is beszéltek.

Koncepcionális, hosszú távú megoldásokat csak európai együttműködéssel találhatunk erre a problémára"

 - mondta Šimko.

A találkozó másik fontos témája a hibrid fenyegetések és a dezinformáció elleni küzdelem, az úgynevezett „ellenálló társadalom építése" volt. A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy ez mindig is fontos volt, de most különösen nagy szükség van rá. Šimko szerint ez nemcsak a jelen problémája, hanem a jövőben is az lesz, ezért az oktatásnak is foglalkoznia kell vele.

Ivan Šimko és Vít Rakušan
Fotó:  TASR

Rakušan szerint is be kell vonni az oktatásügyet a probléma megoldásába.

 Ez szükséges ahhoz, hogy hosszú távon olyan generációt tudjunk kinevelni, amely képes lesz kritikusan értékelni az információkat, és aktívan ellenállni a dezinformációs nyomásnak, hogy a dezinformáció végül eltűnjön"

- mondta a cseh miniszter.

Šimko hozzátette, a csehországi tapasztalatok nagyon hasznosak a belügyi tárca és az oktatási minisztérium együttműködésében.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.