cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 5., 15:20
Frissítve: feb. 5. 16:46

Nem hívnak össze rendkívüli ülést - nem jött össze az ehhez szükséges 30 szavazat

Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök nem hívja össze a rendkívüli ülést Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter menesztése érdekében.

Nem vacakolt
Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Elmondása szerint az ellenzéki pártok, a Progresívne Slovensko (PS) és az SaS javaslata alapján csak 28 aláírás van, míg 30-ra lenne szükség. Erről a TASR-t a parlament média és kommunikációs osztálya tájékoztatta.

Minden parlamenti képviselőnek tudnia kell, hogy egy miniszter elleni bizalmatlansági indítványnak a törvény szerint legalább 30 aláírást kell tartalmaznia. És mivel a hétvégén nem érkezett olyan indítvány, amely megfelel ennek a követelménynek, ma alá kell írnom egy határozatot, amely szerint ez az ellenzéki indítvány nem felel meg az alkotmány által előírt feltételeknek"

- mondta Pellegrini.

Az ellenzéki PS és SaS pártok pénteken (február 2-án) nyújtották be az aláírásokat ahhoz, hogy összehívják a parlament rendkívüli ülését Šimkovičová felmentése érdekében.

A kulturális miniszter a politikai harc normális részének tartja a leváltására irányuló kezdeményezést.

A Progresívne Slovensko (PS) és az SaS kedden (február 6.) ismét kezdeményezi a kulturális miniszter, Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés összehívását. Az eredeti beadványról ugyanis Peter Pellegrini (Hlas-SD) hétfőn bejelentette, hogy a kevés képviselői aláírás miatt érvénytelen. A PS szerint adminisztrációs hiba történt.
„Szomorú, hogy Pellegrini egy elkallódott ív felett örömködik és videofelvételeket készít erről, ahelyett hogy figyelmeztetett volna a tévedésre, és meg lett volna oldva a probléma. Végső soron pedig arról is nyilatkozhatna már, hogy helyesli-e Šimkovičová gyűlölködő kijelentéseit és meddig nézi el a dilettantizmusát” – közölte a PS.
Az SaS leszögezte, hogy a maga részéről a maximális számú aláírást adta le. „Ez az egész mit sem változtat azon, hogy újra kezdeményezzük Šimkovičová leváltását, eleget téve több mint 180 ezer ember akaratának, akik aláírták a leváltása érdekében indított petíciót” – közölte Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.
Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök hétfőn jelentette be, hogy nem hívja össze a rendkívüli ülést, mert a PS és az SaS kevés aláírást adott le, 30 helyett csak 28-at.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.