Nem folytatódik az eljárás a NAKA volt igazgatója ellen

2021. június 14., 10:37
ma7 | TASR

A Szlovák Főügyészség ügyésze hétfőn megsemmisítette az Ellenőrzési Szolgálat nyomozójának határozatát, melynek értelmében büntetőeljárás indult Branislav Z., a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatója ellen.

rendőrség
Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

A TASR hírügynökséget Dalibor Skladan, a főügyészség szóvivője tájékoztatta. Branislav Z. ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés és bizalmas információk veszélyeztetése ügyében indult eljárás.

Az ügyésznő Branislav Z. terhelt panaszbeadványa alapján június 11-én döntött a május 21-én kelt határozat megsemmisítéséről. "A főügyészség ügyésznője az ügy kivizsgálása után arra a következtetésre jutott, hogy a B. Z. elleni büntetőeljárás megindítását elrendelő határozat törvénytelen, indokolatlan és elhamarkodott volt, annak szerzője hiányos ténybeli alapokra hagyatkozott" - közölte a szóvivő.

"Az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom visszaállítása érdekében kulcsfontosságúnak tartom, hogy csak törvényes indokkal és a törvény által előírt módon indítsanak büntetőeljárást" - hangsúlyozta az üggyel kapcsolatban Maroš Žilinka főügyész.

Branislav Z. ellen Boris B., a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt igazgatóhelyettese vallott. A rendőrség május 21-én a távollétében végzett házkutatást a poprádi otthonában. Miután hazaért a nyaralásából, önként jelentkezett a rendőrségen. A főügyészség ügyésze a házkutatással összefüggésben vizsgálja  a rendőrök eljárását.

Branislav Z. május 15-ével kérte a felmentését. A rendőrségtől is távozott.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!