2021. szeptember 21., 13:15

Nem fogadta el a parlament a Szlovákiában élő kisebbségek és közösségek támogatásáról szóló határozatot

Elutasította a parlament azt a határozatot, amelyet a liberális koalíciós képviselők terjesztettek elő a Szlovákiában élő valamennyi kisebbség és közösség támogatására. A javaslat az emberi jogok megkülönböztetés nélküli garanciájára hívja fel a figyelmet.

Fotó: TASR

A határozat előterjesztői a szlovák Alkotmányra, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára, az Egyesült Nemzetek Alapokmányára, az Emberi Jogok Európai Egyezményére, valamint a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezményre hivatkoztak, amelyek mellett Szlovákia elkötelezte magát.

A határozat leszögezte, hogy Szlovákiában mindenki számára biztosítva vannak az alapvető jogok és szabadságjogok,

nemre, fajra, bőrszínre, nyelvre, vallásra, politikai vagy egyéb véleményre, nemzeti vagy társadalmi származásra, nemzetiségre vagy etnikai csoporthoz való tartozásra, vagyoni viszonyokra való tekintet nélkül.

A határozat elfogadásának célja az lett volna, hogy kifejezze a parlament aggodalmát azok miatt a szóbeli és jogalkotási kísérletek miatt,

amelyek a faj, nem, vallási meggyőződés és szexuális orientáltság alapján korlátoznák különböző embercsoportok jogait és szabadságát.

A határozat ugyanúgy elítélte a kisebbségekkel és közösségekkel szembeni megkülönböztetést, az alapvető és szabadságjogaik elleni hatósági támadásokat, beleértve a gyűlöletbeszédet is.

A határozat törekvése az volt, hogy kötelezze a felelős hatóságokat és intézményeket a közterületi gyűlöletbeszédek figyelemmel követésére, és felszólítson az ezek megszüntetésére irányuló intézkedések megerősítésére.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!