2022. február 9., 20:11

Nem baj, ha külföldön kapott vakcinát, a következő dózist Szlovákiában is megkaphatja

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) rendszerébe szerdától jegyezhetők be a külföldön beoltott, de Szlovákiában is oltakozni kívánó személyek.

vakcina
Fotó: TASR

Mostantól az ilyen érdeklődők Szlovákiában is felvehetik a COVID-19 betegség elleni vakcina második vagy harmadik dózisát. Erről Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője tájékoztatott szerdán.

Aki külföldön vette fel a védőoltást, de Szlovákiában igényli a második vagy a harmadik dózist, regisztráció nélkül keresheti fel az oltóközpontot vagy az orvosi rendelőt. Egy becsületbeli nyilatkozatot és egy oltási igazolást kell magával vinnie - tájékoztatott az NCZI.

Az érdeklődő adatait az oltás után betáplálják a rendszerbe. Ezután igényelheti a digitális, uniós COVID igazolványt, amelyben fel fogják tüntetni az éppen beadott dózist. A külföldön beadott oltások adatait sem az oltóközpontok, sem az orvosok nem töltik fel a rendszerbe. Az említett becsületbeli nyilatkozat mintáját a korona.gov.sk oldalon teszik közzé. A második vagy harmadik dózist igénylő érdeklődőnek a valóságnak megfelelő, teljes és helyes adatokat kell megadnia. Ezt követően kinyomtatja és aláírja a dokumentumot, majd regisztráció nélkül felkeresi az oltóhelyek valamelyikét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.