2021. április 16., 18:40

Nekiment a Matica slovenská a Csemadoknak: A magyarok sokkal több pénzt kapnak, mint a szlovákok!

Botrányos közleményt tett közé a Matica slovenská, melyben arról tudósít, intézményük teljesen igazságtalanul van alulfinanszírozva, ellentétben a Csemadokkal, amely bőséges és nagylelkű anyagi támogatásokat élvezhet Szlovákiában.

Fotó: Wikipedia

A Matica Slovenská weboldalán megjelent közleményében értesít arról, teljesen igazságtalannak érzi, hogy a szlovákok kulturális intézménye jóval alacsonyabb anyagi támogatásokat kap Szlovákiában, mint a magyarok kulturális szervezete. A Csemadok a Matica slovenská szerint bőséges és nagylelkű anyagi támogatásokat élvezhet Szlovákiában, míg intézményüket hátrányos megkülönböztetés éri.

A Matica slovenská diszkriminációnak értékeli, hogy - a Csemadokkal ellenétben - intézményük nem pályázhat állami támogatásokra. Kiemelik, hogy regionális kulturális szervezeteiket magánforrásokból kell finanszírozniuk.

„Sajnos a Kulturális Minisztérium által nyújtott idei anyagi támogatás drámai módon, mintegy 23%-al csökkent, valamint a járványügyi intézkedések miatt saját bevételeink is. Szégyen, hogy egy regionális múzeum is több anyagi támogatást kap, mint a Matica slovenská, amely országos hatáskörű és külföldre is kiterjed tevékenysége” – írják közleményükben.

Az intézmény arról is értesített, külön gonddal figyeli egyes politikusok Matica slovenská irányába tett megnyilatkozatait. Leginkább Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő tevékenységére utalnak, aki eddig leginkább szólt a Csemadok helyzetét rendező törvényjavaslat megalkotásáról a szlovák parlamentben.

A Matica slovenská figyelmeztet, ha a parlamenti képviselők létrehozzák az említett Csemadokról szóló törvényt, és ehhez állami támogatást is kötnek, a Matica ebben az esetben tisztességes arányosságot fog követelni.

A szlovák intézmény kiemeli, a 2021-es népszámlálási adatok alapján fogja követelni a Csemadok és a Matica slovenská arányos finanszírozását, vagyis a szlovák és magyar nemzetiségű lakosság pontos számaránya szerint.

A Csemadokon keresztül a magyar kisebbség kulturális és oktatási tevékenysége összehasonlíthatatlanul jobban vannak anyagilag támogatva a szlovákiai állampolgárok adóiból mint a Matica slovenská tevékenységei, amelyek „a szlovák, vagyis a többségi nemzet javára szolgálnak” - olvasható a szlovák intézmény weboldalán. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.