Nehezen átláthatóak az új járványügyi szabályok? Kérdések és válaszok

2021. július 10., 14:33
ma7 Hajtman Gábor

Az delta variánsnak köszönhetően szigorításokról döntött a kormány. Mivel az intézkedések nem mindig átláthatóak, és napról napra változnak, megpróbáltuk összeszedni, melyek a jelenleg legfontosabb járványügyi szabályok.

határátkelés
Fotó: TASR/AP

Szabadon utazhatnak-e a beoltott személyek?

Mindenképpen könnyebb a határátlépés azon a személyeknek, akik be vannak oltva, a szabályok azonban rájuk is vonatkoznak. Aki külföldről tér haza, bizonyos kivételekkel be kell jelentkeznie az eHranica online rendszerébe. Abban élveznek előnyt a beoltottak, hogy ezt nekik elég fél évente egyszer megtenniük. A regisztrációt egyébként a beutazás előtti 30 nappal is el lehet végezni.

A szomszéd városba ugornék át a határon, ilyenkor is kell regisztrálni?

Ha valaki többnapos kirándulásra megy vagy csak simán átugrik a legközelebbi szomszédos városba, ugyanúgy kötelező regisztrálnia az eHranica rendszerbe.

Mi a helyzet a gyerekek regisztrációjával?

A kivétel csak a 12 év alatti fiatalokra vonatkozik. A 12 és 18 év közötti gyerekeknek augusztus 9-ig elég egyszer regisztrálniuk, és ugyanez vonatkozik azokra is, akik csak egyszer vannak beoltva.

2021. július 10., 12:51

Milyen szabályok vonatkoznak a gyermekekre a határátlépéskor? Mutatjuk, kiknek kell regisztrálni

A Közegyészségügyi Hivatal közzétette a kiskorúakra vonatkozó utazási szabályokat.

 

Mire számítsanak a naponta ingázók?

Azon a személyeknek, akik nincsenek beoltva, a határátkelőhelytől számítva 100 km-en belül laknak, és munkavégzés céljából utaznak a szomszédos országba (munkáltatói igazolással rendelkeznek), a kérdőívet elég egyszer kitölteni szeptember elsejéig. Akik ingáznak vagy átutazóban vannak, azoknak nem szükséges igénybe venni az internetes rendszert.

Ki számít beoltott személynek?

Beoltottnak számít az a személy, aki megkapta a második védőoltást a Pfizer, Moderna, AstraZeneca vakcinák közül, és eltelt azután két hét. A Johnson & Johnson vakcina esetében elég az első dózis. Úgyszintén védettséget élvez az, aki 180 napon belül átesett a betegségen, és megkapta a védőoltás első dózisát.

Ingyenesen tudok antigéntesztelésre menni?

Az ingyenes tesztelések ideje lejárt. Július elsejétől mind az antigén mint pedig a PCR tesztelések fizetősek.

2021. július 2., 12:23

Júliustól bezárt a legtöbb tesztelőhely. Mutatjuk, hol végeznek PCR-tesztet a magyarlakta járásokban

A kormány szándékai szerint a tesztelési stratégiában a prioritást a pontosabb PCR-tesztek jelentenék.

Nem vagyok beoltva, de szeretnék sporteseményre menni, szükségem van tesztre?

Igen, július elsejétől minden sporteseményre, illetve tömegrendezvényre, wellnes szállodákba, aquaparkba szükséges a negatív PCR-teszt. A szabály természetesen azokat nem érinti, akik be vannak oltva. Ez vonatkozik az esküvőkre is, aki nincs beoltva, szüksége van negatív tesztre.

Nem vagyok beoltva, de szeretnék menni edzőterembe vagy kocsmába, szükségem van tesztre?

Jelenleg nincs szükség tesztre, de az egészségügyi minisztérium szerint, ha a delta variáns domináns lesz, akkor elképzelhetőek szigorítások.

Be vagyok oltva, mit kell felmutatnom, ha külföldről jövök haza?

Fel kell mutatni egy tanúsítványt arról, hogy be vagyok oltva. Ezek a következők lehetnek: Covid GreenPass, illetve nemzetközi QR-kódos tanúsítvány. 14 napnak kell eltelnie a második adag Pfizer, Moderna, AstraZeneca vakcina beadása után, és egy évig van érvényben. A Johnson & Johnson vakcina esetében elég az egy adag, de 22 napot kell várni az oltás után.

Csak az első adag oltást kaptam meg, és a második adagra várok. Még nem számítok beoltottnak?

Átmenetileg igen, de csak azok esetében, akik július 9-ig kapták meg az első adag vakcinát. Ez azt jelenti, hogy ezek a személyek, ha még nincsenek is teljesen beoltva, augusztus 9-ig úgy tekintenek rájuk, mintha be lennének oltva. Az ezt követő időszakban azonban mindenkire egyformán vonatkoznak az oltási szabályok.

Kövesse facebook oldalunkat is!