Negyvenezren maradtak áram nélkül Közép-Szlovákiában

2021. február 11., 18:12
Virsinszky Tamás

Több ezer háztartás maradt áram nélkül a havazás következtében Közép-Szlovákiában. A rendkívüli időjárás a legtöbb problémát Besztercebánya megye déli részén, a Poltári, Losonci és Rimaszombati járásban okozta. 

Fotó: Stredoslovenská distribučná (SSD)

Miroslav Gejdoš, a közép-szlovákiai regionális áramszolgáltató vállalat (SSD) szóvivőjének elmondása szerint 37 ezer áramfogyasztó maradt villany nélkül, ebből 12 ezer a Rimaszombati járásban, főként a járás északi részén, Rimabánya, Klenóc, Nyustya és Tiszolc települések környékén.

A nehéz hótól és a kidőlt fák miatt 32 nagyfeszültségű vezeték és sok villanypózna megsérült, kora délutánra több mint 400 trafóállomás került üzemképtelen állapotba. Az SSD dolgozóinak már sikerült elhárítaniuk a meghibásodások egy részét, de a legutóbbi adatok szerint még mindig 280 trafóállomás nem működött és 24 ezer fogyasztó volt áram nélkül.

A leginkább érintettek Besztercebánya megye déli járásai, de áramkimaradásokat regisztráltak Zólyom, Korpona, Breznóbánya és Liptószentmiklós környékén is.

Gejdoš hangsúlyozta, hogy az áramszolgáltató munkatársai a terepen vannak, és maximális erőbedobással dolgoznak az összes hiba elhárításán, amelyet a prioritások szerinti sorrendben végeznek. A munkákat azonban nagyban nehezíti a kedvezőtlen időjárás, több érintett hely megközelíthetetlen a javításhoz szükséges technikával. Nem zárta ki azt sem, hogy amennyiben folytatódik a havazás, további felvevőhelyek maradhatnak áram nélkül.

Kapcsolódó cikkeink