2021. szeptember 11., 10:08

Negyedszer látogat Szlovákiába a katolikus egyházfő

Vasárnap, szeptember 12-én hivatalos látogatásra érkezik Szlovákiába Ferenc pápa. A látogatás szeptember 15-éig tart. Ez Ferenc pápa 34. apostoli útja több mint nyolcéves pápasága alatt. Ugyanakkor ez lesz a katolikus egyház fejének negyedik látogatása Szlovákiában.

Ferenc pápa

II. János Pál pápa háromszor járt Szlovákiában. Először 1990-ben, akkor Szlovákia még Csehszlovákia része volt, majd 1995-ben és 2003-ban már az önálló Szlovákiában. Összességében II. János Pál pápa 27 éves pápasága alatt 104 külföldi úton vett részt.

1990. április 21-22.

II. János Pál pápa a történelem során először érkezett meg az akkori Csehszlovákiába. A pápalátogatás iránt a hívők már 1985-ben érdeklődést mutattak, a morvaországi velehradi zarándoklaton. A kommunista tisztségviselők azonban elutasították ezt. 1990 januárjában, a kommunizmus bukása után egy hivatalos küldöttség tolmácsolta a meghívást a pápának. S bár a pápa útjait általában egy-két évvel korábban készítik elő, még az év áprilisban talált szabad időpontot, hogy ellátogasson Szlovákiába.

II. János Pál április 21-én érkezett meg Prágába. Másnap Velehradon szentmisét pontifikált, majd Pozsonyba érkezett a Vajnory-i repülőtérre, ahol újabb szentmisét tartott.

A Szentatya látogatását kedvezőtlenül befolyásolta a rendkívül rossz időjárás. Ennek ellenére emberek százezrei gyűltek össze a vajnory-i repülőtéren. Amikor a pápa kiszállt a helikopteréből, megcsókolta a szlovák földet. Annak ellenére, hogy protokoll szerint, csak annak az országnak a fővárosában csókolja meg a földet, ahová a Szentatya ellátogat – és ez akkor Prága volt.

1995. június 30-július 3.

II. János Pál pápa ekkor járt először a független Szlovákiában. Ellátogatott Pozsonyba, Nyitrára, Sasvárba, Kassára, Eperjesre, Lőcsére és nem hivatalosan a Magas-Tátrába is.

A szlovák papsággal a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban találkozott.

A Michal Kováč akkori államfőnél a Prímási Palotában (ahol az elnöki rezidencia akkoriban volt) tartott személyes megbeszélésen többek között Andrej Hlinka történelmi szerepét emelte ki.

Pozsonyban találkozott a nem katolikus egyházak és vallási közösségek képviselőivel is, Eperjesen pedig a görögkatolikus hívőkkel. Szentmisét Sasváron (július 1-jén), Kassán (július 2-án) és július 3-án délelőtt látogatása végén pontifikált a lőcsei Mária-hegyi zarándokhelyen.

Kassán a pápa megáldotta Marek Križin, Melichar Grodecký és Štefan Pongrác kassai vértanúkat.

2003. szeptember 11-14.

Ez volt a pápa 102. külföldi útja, az utolsók egyike. Itt-tartózkodása alatt a Szentatya Nagyszombatba, Besztercebányára, Rozsnyóra és Pozsonyba látogatott el.

A pápa audiencián fogadta Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnököt, Pavel Hrušovský parlamenti elnököt és Mikuláš Dzurinda szlovák miniszterelnököt.

Pozsonyligetfalun szeptember 14-én pontifikált szentmisét II. János Pál. A pápa akkori hivatalos látogatásának kicsúcsosodása Vasiľ Hopek görögkatolikus segédpüspök és Zdenka Scheling apáca boldoggá avatása volt Szlovákiában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.