2020. november 30., 15:21

Negyed évszázadnyi börtön a polgármester gyilkosainak?

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze 25 év börtönbüntetést kért a Basternák-gyilkosság vádlottjaira. A néhai ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolása ügyében Roman O., Alena Zs. és Vladimír M. ellen emeltek vádat.

Basternák László
Fotó: Archívum

A záróbeszédeket hétfőn olvasták fel a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) előtt. Az ügyész javaslatában a legszigorúbb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézet szerepel. Vladimír M. esetében összbüntetésről lenne szó, mivel más erőszakos bűncselekmény miatt egyszer már elítélték őt.

Az ügyész szerint a gyilkosságra vonatkozó megrendelést továbbító Vladimír M. tettének egyedüli indítéka a pénz volt. Ugyanez érvényes a ravaszt meghúzó Štefan K.-ra is, aki 25 éves börtönbüntetését tölti.

A vád szerint a 2010-ben elkövetett gyilkosságot Roman O. rendelte meg, a közvetítő szerepét Alena Zs. töltötte be. Utóbbi ellen eljárás folyik Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítése ügyében is. Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében a Specializált Büntetőbíróság felmentette őt a vád alól. Ez az ítélet nem jogerős, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.ű

A Basternák-gyilkosság ügyében indított per kedden, december 1-jén Alena Zs. záróbeszédével folytatódik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.