2023. október 1., 14:00

Négy lehetséges forgatókönyv a kormányalakításra, Matovič egyikben sem kap helyet

Bár tegnap éjjel az első exit pollos felmérésék alapján a politikai elemzők és az újságírók még három lehetséges forgatókönyvet emlegettek, ma reggelre a helyzet az eredmények tényleges ismeretében megváltozott.

Fico és Pellegrini
Fotó: TASR

Néhány órával a szavazóhelyiségek bezárása és szinte az összes körzet szavazatainak összeszámlálása után többé-kevésbé világos, hogy milyen lehet az új parlament összetétele, ami már jó alapot ad ahhoz, hogy megbecsüljük a jövendő kormánykoalíció összetételét is.

Figyelembe véve több párt korábbi nyilatkozatát, amelyekben bizonyos pártokat kizártak az együttműködésből, valójában nem sok lehetőség marad most sem a kormányalakításra.

Persze bármi megtörténhet, a pártok az eredmények ismeretében akár meg is változtathatják korábbi véleményület.

Azt már most látni, hogy a lehetséges kormánykoalíciók valószínűleg mindegyikében benne lehet Peter Pellegrini Hlas-SD pártja, amint azt is, hogy Igor Matovičnak nagy valószínűséggel egyikben sem jut hely. Azt is látni, hogy jelentős szerep juthat a KDH-nak is, akit már most megkörnyékezett Michal Šimečka és a Progresívné Slovensko, írja az Aktuality.sk portál elemzésében.

Lássuk azonban a lehetséges kormánykoalíciókat:

1. Smer –Hlas–SNS koalíció

Mivel a választást a Smer nyerte, és Zuzana Čaputová államfő már korábban bejelentette, hogy a kormányalakítással a győztes pártot bízza meg, ezt a feladatot első körben minden bizonnyal Robert Fico kapja meg.

És Fico elsőként nagy valószínűséggel Peter Pellegrinit szólítja meg, a Smer ugyanis régóta mondogatja, hogy szövetségre akar lépni a Hlasszal.

Ennek a két pártnak az eredmények alapján együtt 69 mandátuma lehet a parlamentben, így mindössze hét szavazatra lenne szükségük az egyszerű többséghez. Ezeket Andrej Danko SNS-e szállíthatja nekik, akinek 10 képviselője juthat be a parlamentbe. A Smer, a Hlas és az SNS koalíciónak így törékeny, 79 törvényhozói többsége lenne.

Bár egy ilyen koalíció létrehozása tűnik a leglogikusabbnak, ennek is megvannak a buktatói.

Pellegrininek ugyanis nincsenek jó kapcsolatai sem Roberto Ficóval, sem Andrej Dankóval, és egyszer azt is kijelentette, hogy nem ülne egy kormányba Ficóval. A választások után is azt mondta, szerinte nem lenne helyénvaló, ha két volt miniszterelnök ülne egy kormánykabinetben. Azt is elismerte azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne jöhetne létre a Smer­–Hlas koalíció. Ráadásul, elképzelhető, hogy bár Pellegrini maga nem akarja, pártja jelentős része belenyomná a Smerrel való együttműködésbe.

Az ilyen koalíció ellen játszik az SNS leendő parlamenti klubjának összetétele, ami nagyon érdekes egyveleg lesz.

A nemzetiek tíztagú parlamenti klubjában ugyanis az egyetlen nemzeti Andrej Danko lesz. Kérdéses, hogy az SNS parlamenti klubja mennyire lesz összetartó, s hogy lojális lesz-e az új kormányhoz, együtt marad-e a következő parlamenti választásig. Mivel a hárompárti koalíciónak csak 79 szavazata lenne, ez kulcskérdésnek számít.

2. Smer–Hlas–KDH koalíció

Tételezzük fel, hogy a Hlas egésze beleegyezne a Roberto Ficóval való koalícióba, de Pellegrininek vagy talán a Smernek is gondja lenne az SNS-szel. Ebben az esetben elméletileg a KDH-val együtt is kormányozhatnának. Persze, ebben az esetben is van egy hatalmas DE. A kereszténydemokraták ugyanis korábban többször is és teljesen egyértelműen kizárták a Smerrel való együttműködést.

Milan Majerský, a KDH elnöke már a választás éjszakáján elmondta, hogy a végső döntést a KDH 120 tagú Tanácsa hozza meg, amely október közepén ülésezik majd. Nem kizárt, hogy a KDH struktúrái a parlamenten kívül töltött évek után szorgalmazni fogják a mozgalom kormányba kerülését. És a KDH felé Robert Fico már küldött is jeleket.

Megértem, hogy ki kell zárniuk bennünket, de jól tudja, hogy a KDH-ban a valóság teljesen más, mint amit most sugall”

– szögezte le Fico Majerskýnek az RTVS vitaműsorában egy héttel a választások előtt. Emellett szól, hogy a Smer, a Hlas és a KDH koalíciójának 81 képviselője lenne, Majerský pedig Dankóval ellentétben valószínűleg garantálni tudná klubja integritását. Másrészt viszont kérdéses, hogy a KDH részvétele egy ilyen kormánykoalícióban a jövőre nézve segítene-e a pártnak, s nem lenne-e számára végzetes, mint a Most-Hídnak volt.

3. Smer–Hlas–SNS–KDH

Ez talán a legvalószínűtlenebb forgatókönyv, de ha Robert Ficónak sikerülne ilyen összetételű koalíciót kötnie, akkor 91 szavazattal alkotmányos többsége lenne a parlamentben. Képes lenne megváltoztatni az alkotmányt, és elég tisztességes tartaléka lenne a koalícióból való hirtelen kilépések esetére is.

4. Progresívne Slovensko–Hlas–KDH–SaS

Ez az egyedüli Smer nélküli lehetséges kormánykoalíció, ami elméletileg ugyan elképzelhető, de egyetlen párt – a Hlas döntésén áll vagy bukik.

Ha ugyanis a Hlas elutasítja a Smer összes ajánlatát, amely abban az esetben képtelen lenne kormányt alakítani, az államfő átadná a kormányalakítás mandátumát a PS-nek.

A PS, mint a választások második legerősebb pártja, a Hlasszal együtt a KDH-t és az SaS-t is bevehetné a koalícióba, amelyek vezetői sohasem zárták ki a Pellegrinivel való együttműködés lehetőségét. Egy ilyen négytagú koalíciónak 82 képviselője lenne a parlamentben. „A Hlas civilizált választás előtt áll” – jelentette ki ma Michal Šimečka, a PS vezetője, aki már nyilvánosan is beszélt egy ilyen koalícióról.

Amennyiben a PS ugyanis kormányalakításra gondol, mindenképpen számolnia kell a Hlasszal.  Ha ugyanis a Hlas helyett inkább az OĽaNO mozgalomban gondolkodnának, akkor mindössze 71 törvényhozójuk lenne a parlamentbe.

Bár Šimečka azt mondta, hogy őt is érdekli OĽaNO hozzáállása, az az elképzelés, hogy Matovič koalícióra lépne Hlasszal, teljesen irreális.

Az ilyen koalíció ellen szólnak Milan Majerský korábbi kijelentései is, aki azt állította, hogy a PS programjában „szélsőséges elemek” vannak. Mozgalma a választások előtt kizárta a Smerrel és a szélsőségesekkel való együttműködést.

Milan Majerský, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke ráadásul a választások másnapján is megerősítette, hogy a parlamentbe két ciklus után visszakerült pártja nem lép kormányra a Smerrel.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.