2022. május 10., 10:10

Napirenden az üzemanyagár-stop Szlovákiában. Mutatjuk, mennyibe kerülhet a benzin és a gázolaj

A čas.sk azt írja, a kormány napok óta egyeztet egy lehetséges üzemanyagár-stopról.

benzinkút
Fotó: TASR/AP
Régi szép idők...

Az orosz-ukrán háború kitörése óta szinte folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára. A benziné már 1,80 euróhoz közelít, a gázolaj, dízel még ennél is drágább. Hetek óta emlegetik, hogy kormányzati intézkedéssel kellene gátat szabni az emelkedésnek és egyre több jel utal arra, hogy a Heger-kabinet is hajlik a lépésre.

Igor Matovič pár nappal ezelőtt úgy nyilatkozott,

Két héttel ezelőtt tárgyaltam Szijjártó Péterrel. Arra kértem, hogy avatkozzon be a MOL-nál, amely a szlovák Slovnaft tulajdonosa. (...) Találkoztam Világi úrral is, aki, mondjuk úgy, a Slovnaft főnöke. Tárgyalok vele, mert nem szeretnénk, hogy a Slovnaft kihasználja az olcsó, orosz üzemanyagokat.

A pénzügyminiszter több konkrétumot nem árult el, a Slovnaft sajtóosztálya pedig csak annyit közölt, hogy Világi Oszkár csupán ismertette a tárcavezetővel, miből áll össze az üzemanyagok ára. Hangsúlyozták, mivel a Slovnaft orosz üzemanyagot használ, a nyugat-európai árakhoz képest így is 15-20 centtel olcsóbb a szlovákiai üzemanyag.

Ha ez nem lenne, bőven két euró felett tankolhatnánk az üzemanyagok literjét a szlovákiai benzinkutakon.

Időközben Boris Kollár házelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter is megerősítette, a kormány "intenzíven tárgyal" a kérdésről. Hogy mikor születhet döntés róla, egyelőre nem tudni. Az biztos, kedden késő délután tárgyal a kormány, de a Robert Fico mentelmi joga körüli hercehurca valószínűleg leuralja majd az ülést.

Az elszálló árak arra is jó alkalmat szolgáltattak, hogy Igor Matovič és Richard Sulík megint összerúgják a port. Előbbi azért kritizálta kollégáját, mert az szerinte nem tesz meg mindent azért, hogy orosz forrás helyett máshonnan tudják biztosítani az ország üzemanyag-ellátását.

Sulík ellenben kijelentette, a Slovnaft bevételeinek rovására komoly árcsökkentést tudnának végrehajtani, akár magyarországi szintű üzemanyagárakkal is számolhatnának az autósok.

Jelenleg, a forint árfolyamától függően, nagyjából 1,27 euróba (480 forint) kerül egy liter üzemanyag Magyarországon - írja a portál. A szomszédoknál sokkal rosszabb a helyzet, Ausztriában 1,73, illetve 1,86 a benzin és a gázolaj literenkénti ára, Csehországban 1,74 - 1,83, Lengyelországban 1,42 - 1,59, míg Németországban mindkét típus ára két euró felett van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.