2024. január 16., 17:00

Nagyszombat megye iskolái helyeslik a biztonsági ellenőrzést

Nagyszombat megye alap- és középiskolái helyeslik, hogy biztonsági szempontból ellenőrizni fogják az intézményeket, és bekapcsolódnak a belügyminisztérium által indított felmérésbe – erősítették meg a TASR-nek az iskolák fenntartói.

Fő a biztonság
Illusztráció
Fotó: Facebook/Tasr/ma7

44 megyei fenntartású középiskola van, Natália Petkáčová, a megyei hivatal kommunikációs osztályának vezetője elmondta, mindegyikben működik porta, és ellenőrzik a belépést. Az iskolák többségében biztonsági kamerák is vannak.

A cél az, hogy mindegyik iskolában legyen megfelelő kamerarendszer, amely csatlakoztatva van a hatóságokhoz”

– közölte Petkáčová.

Tatiana Moravcová, Szenice önkormányzatának szóvivője elmondta, elsősorban pénzkérdés valamennyi iskola kamerákkal való felszerelése vagy a meglévő kamerarendszerek bővítése, illetve a belépés folyamatos ellenőrzése. Hozzátette, az iskolák folyamatosan figyelik és foglalkoznak azokkal a diákokkal, akiknek megváltozik a viselkedésük, agresszívebb lesz a magatartásuk, illetve zaklatás jeleit tapasztalják. A város 2022-ben szakértői csoportot hozott létre a munkaügyi hivatallal, amely a gyerekek mentális egészségével foglalkozik, és minden iskola képviselve van a testületben. Emellett szeretnék, ha nyíltabb lenne a kapcsolat a szülőkkel, és képesek lennének beszélni a gyerek esetleg megváltozott viselkedésével kapcsolatban.

Galántán Kilácskó Mária önkormányzati szóvivő elmondása szerint mind a négy alapiskola a saját lehetőségeihez mérten már minimalizálta a biztonsági kockázatokat. Biztonsági kamera van az iskolák bejáratánál, ellenőrzik a belépést, átdolgozták az iskolai rendtartást, és kidolgozták az irányelveket a zaklatás, a diszkrimináció kezelésére, a pedagógusok figyelik a diákok viselkedését.

Amit az iskolák hiányolnak, az például a válságterv egy esetleges támadás kezelésére”

– tette hozzá. Az iskolák együttműködnek az érintett szervekkel, a rendőrséggel, a megelőző programokat kínáló szervezetekkel, a tanácsadó központtal.

A magyar tanítási nyelvű Kodály Zoltán Alapiskola segélyvonal létrehozását javasolja, amelyet vészhelyzetben lehetne hívni.

A város minden évben előadásokat szervez a nyolcadikos és kilencedikes tanulóknak, továbbá a pedagógiai alkalmazottaknak a megelőzés témakörében”

– tette hozzá a szóvivő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.