Nagyot léphetünk a szabadság felé. Hamarosan eltörlik az országos Covid-automatát

2021. május 5., 20:38
Kolek Zsolt

Az intézkedésnek azon járások lakói örülhetnek a legjobban, ahol kedvezőbb a járványhelyzet, mint ami az országos Covid-automata besorolásából következik.

Fotó: unsplash.com

Az országos Covid-automata "kikapcsolásáról" Matej Mišík, az Egyészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója beszélt szerdán. A járványügyi elemző szerint a folyamatosan javuló járványhelyzet lehetővé teszi az intézkedést.

A szakember szerint ugyanakkor továbbra is indokolt az óvatosság, ezért az országos Covid-automata megszüntetésével még egy hetet várnak.

Jövő héttől ennek megfelelően egész Szlovákia átlép a piros fokozatból a rózsaszínbe, vagyis az első figyelmeztetési szintre.

2021. május 5., 13:05

Itt a friss COVID-automata: Megint nincs fekete járás, bordó is már csak kettő!

Leszállóágban van a járvány Szlovákiában.

Mišík ugyanakkor hangsúlyozta, a következő héttől, ha a járványmutatók nem romlanak, áttérnek a tisztán regionális szempontokat figyelembe vevő járványügyi szabályozásra.

Május 17-én nagyot léphetünk a szabadság felé

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, május 17-én, hétfőn megszűnik az országos Covid-automata.

Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy ettől az időponttól azokban a járásokban, ahol az országosnál kedvezőbb a járványhelyzet, enyhébb szabályok léphessenek életbe. 

Jelenleg ugyanis az országos Covid-automata járványügyi intézkedéseit kell figyelembe venni, vagyis jövő hétfőtől hiába lép a Nyitrai és a Nagytapolcsányi járás a narancssárga fokozatba, mivel az országos Covid-automata ennél kedvezőtlenebb besorolású, az enyhébb szabályok itt sem léphetnek életbe.

A narancssárga fokozatban már az éttermek belső terei is megnyílnak

Pedig a narancssárga fokozatban már beülhetnének az iskolapadokba a felsőoktatási intézmények hallgatói, a tömegrendezvényeken már ember több vehetne részt, sőt bizonyos megszorításokkal már ünnepségeket, estélyeket is engedélyeznének.

A narancssárga besorolású járásokban megnyílhatnának a wellnessek, az éttermek belső terei, de engedélyeznék a kórházi látogatásokat is.

2021. május 5., 15:34 Frissítve: máj. 5. 17:21

Javul a járványhelyzet az országban, de a kijárási korlátozás marad

Csökkent a kórházban fekvő betegek száma, kevesebb riasztást kaptak a mentősök, és a fertőzöttek száma is csökkent.

Lengvarský a Covid-automatát az aktuális helyzethez igazítaná. Mit jelent ez?

Kérdéses ugyanakkor, hogy jövő héttől milyen járványügyi megszorítások maradnak érvényben. Az egészségügyi tárca péntekre ígér bővebb tájékoztatást.

Maga Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is arról beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a Covid-automatát az aktuális helyzethez igazítják.

A jelenleg hatályos intézkedések azonban nehezen átláthatóak, és sokszor ellentmondásosak, az országos Covid-automata eltörlése egyértelmű, jól követhető helyzetet teremtene. Ennek lehetőségét, ahogy az újságírók előtt a tárcavezető is elismerte, komolyan mérlegeli a kormány.

Kövesse facebook oldalunkat is!