2021. augusztus 25., 12:05
Frissítve: 2021. szep. 8. 16:04

Nagy változások jönnek a pozsonyi közlekedésben: 130 km/h-ra emelik a sebességhatárt a D1-es fővárosi szakaszán

A Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) és az Országos Rendőr-főkapitányság tartott ma közös sajtótájékoztatót Pozsonyban, amelyen a főváros közlekedését alapjaiban meghatározó változások bejelentésére is sor került.

D1-es autópálya
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Egyebek mellett szó esett a régóta várt úgy nevezett intelligens autópályák beindításáról. Az NDS azt ígéri, a D1-es, illetve D2-es autópálya egyes szakaszain tesztelendő, tulajdonképpen a sofőrök fokozott tájékoztatásán alapuló rendszer segít megelőzni a komolyabb forgalmi dugókat és biztonságosabbá is teszi majd a közlekedést. A szakemberek 10-20%-os forgalomkapacitás-növekedést várnak az új rendszertől, amelynek csak Pozsonyban mintegy 180 új szenzora lesz.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a pozsonyi elkerülő egyes szakaszain, illetve a D1-es fővárosi vonalának nagy részén 130 km/h-ra emelik a maximális sebességhatárt.

A csavar a dologban, hogy a sebességhatárt nem véglegesen emelik meg, az aktuális közlekedési szituáció, az autósok száma határozza majd meg a sebességhatárt. Sűrűbb forgalom vagy rossz idő esetén alacsonyabb lesz, míg éjszaka vagy ünnepnapokon, mikor kevesebb az autós, magasabb.

A változások már holnaptól életbe lépnek, elsőként a D1-es reptérig tartó szakaszán, itt tesztelik majd elsőként az új rendszert is. 

A második körben a D2-es autópálya a Malomvölgy és Horvátjárfalu közti szakasza kerül sorra. A távlati tervek alapján a rendszert Szencig (D1), illetve Stomfáig (Stupava - D2) bővítik majd ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, nagy szükség van a közlekedési reformra, hiszen a vizsgálatok szerint a legtöbb autós legfeljebb 50 km/h-ás sebességgel tud áthaladni a fővároson, ez a tény pedig nagyban befolyásolja Pozsony levegőminőségét. Némileg átalakítják az útvonaltájékoztatás rendszerét is, az új elektronikus táblák már a városrészek neveit jelenítik majd meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tervek szerint novemberre befejezik az R7-es és a D1-es kikötői kereszteződésnél létrehozott forgalmi sávok felfestését is. A munkák szeptember legelején kezdődnek, azt ígérik, kizárólag éjszaka dolgoznak majd az NDS munkatársai.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.