2021. október 10., 07:58

Nagy az egyetértés Kollárék és Pellegrini közt

A szlovák közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című vitaműsorában Milan Krajniak (Sme rodina) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) sokkal több mindenben egyetértettek, mint ellenkeztek. Nem igazán szokványos, hogy az ellentétes partokról érkező politikusok közt ekkora az egyetértés kulcskérdésekben a vitaműsorok során.

Peter Pellegrini és Boris Kollár
Fotó: TASR
Peter Pellegrini és Boris Kollár

A két párt már néhány hete egyetértésben tiltakozik a főügyészi jogkörök megváltoztatása ellen. A Sme rodina egyetlen koalíciós pártként az ellenzékkel összhangban ellenzi a 363-as paragrafus megváltoztatását, és a speciális ügyész jogköreinek a megerősítését.

Nem értünk egyet Lipšic úr pozíciójának a megerősítésével. A különleges ügyésznek is felelősséggel kell tartoznia valakinek”

– jelentette ki Peter Pellegrini a vitaműsorban, amihez Krajniak hozzáfűzte, ő a főügyészben látja ezt a garanciát. De hogy kinek kell megfelelnie a főügyésznek, azt a műsorvezető nem kérdezte meg.

Egyetértés mutatkozott a két politikus közt a NAKA nyomozóit illetően is. Pellegrini újfent bírálta, Boris Kollár meg nemrég „Čurilla-maffiának” nevezte azokat a nyomozókat, akiket a bíróság időközben szabadon engedett azzal az indokkal, hogy a büntetőeljárásuk megalapozatlan. Pellegrini említést tett arról is, hogy továbbra is érvényes az a vádiratukra vonatkozó határozatot, amely 155 lehallgatást emleget, amit ezek a nyomozók végeztek.

Pellegrini szerint a nyomozók szabadon engedésekor „Matovič és Mikulec örömódákat énekeltek”,

ami mások szabadon bocsátása esetén nem volt rájuk jellemző. Krajniak erre kijelentette, őt is zavarja ez a kettős mérce.

Megosztás
Címkék