2020. szeptember 30., 16:26

Naggyá tenni a régiót – Kapható a Magyar7 legújabb, 40. száma

Megjelent a Magyar7 legújabb, 40. száma. Keresse az újságárusoknál vagy a postákon.

Igazság, erő, felemelkedés – együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét címmel készített a trianoni gyalázatos döntés apropóján nagyhatású és nagy visszhangot kiváltott kampányfilmet a magyarországi Alapjogokért Központ. A hetilap nagyinterjújában Szánthó Miklóssal, az központ igazgatójával beszélget Matus Tibor rovatvezető, természetesen nem csak a filmről.

Kövesdi Károly vezető szerkesztő vezércikke ugyancsak a százesztendős „örökfekete” témával foglalkozik, illetve annak mai olvasatával.

Kolek Zsolt, a hetilap közéleti rovatvezetője a határainkon belül maradva, a Matovič-kormány bizonytalansága és a járványhelyzet közti párhuzamot veszi górcső alá. Az írás címe Bizonytalan kormány, berobbanó járvány.

Magyar7/40

Vajúdtak a hegyek – írja külpolitikai cikkében Haják Szabó Mária, aki konstatálja, hogy az Európai Unió új migrációs és menekültügyi paktuma most sem az, aminek látszik.

Két veretes jegyzet olvasható a lap legújabb számában. Az egyiknek N. Gyurkovits Róza (A csend hallgatása), a másiknak Száraz Dénes (Nem minden a maszkon múlik) a szerzője.

Mi jön a RegioJet után? – teszi fel a kérdést riportjában Rajkovics Péter, a lap rovatvezetője, miután kiderült, hogy év végén kivonul a cseh vállalat, amely a Pozsony–Komárom vonalon biztosította személyszállítást.

Magyar7/40

Somogyi Szilárd, a hetilap riportere Herdics György katolikus lelkipásztor-apáttal járja körül a témát, amelyet legfőbb ideje volt felvetni: miért nem biztosított a felvidéki magyar katolikus hitoktatóképzés?

Böszörményi István közel százéves történelmi sétára hívja az olvasót a losonci „Nagybég uccába”, ahol az első csehszlovák köztársaság idején az egyetlen felvidéki magyar főiskola működött.

Zsénagyzolás örök időkre. A címből a költészetet kedvelő olvasó azonnal ráismer Zs. Nagy Lajos költőre, akiről a hetilap kulturális rovatában Juhász Dósa János emlékezik meg születésének és halálának évfordulóján.

Magyar7/40

Lacza Tihamér kultúrtörténeti írása ezúttal a magyarországi nőnevelés úttörőjét, Veres Pálnét mutatja be, aki Nógrád megyében született a Felvidéken.

A lap régiós rovatában természetesen ezúttal is olvashatók a Felvidék valamennyi tájának életéről szóló tudósítások. Radi Anita a pozsonyi Több mint szomszéd nevű magyar kulturális rendezvényről tudósít, amely az idén rendkívülire sikeredett.

Magyar7/40

Reczai Lilla a jubiláló Fókusz színpadról kérdezi Jarábik Gabriellát és Kuklis Katalint.

Kaszás Attilára és Kiss Péntek Józsefre emlékeztek Komáromban, erről tudósít Nagy-Miskó Ildikó.

Kaszmán Zoltántól egy érsekkétyi fiatal orvos portréját olvashatjuk, Bokor Klára pedig a Szegi házaspárt mutatja be, akik elmesélik, hogyan kell tudatosan vásárolni.

A Kecskemétről származó Domján Mátét mutatja be Szomolai Andrea, Virsinszky Tamás pedig a rimaszombati könyvtárba kalauzolja az olvasót, ahol nehézségek árán lehet magyar az igazgató.

Fábián Gergely a Pelsőci-fennsíkon járt, ahol az 1913-ban épült Serényi-kutat szeretnék kulturális műemlékké avatni.

Zsebik Ildikó a leleszi premontrei apátságról, illetve egy róla szóló kiadványról tudósít, míg Agócs Szvorák Emese a medvesalji Vecseklőre látogatott el.

Az éltető zsiradékokról olvashatunk cikket a lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus tollából, Baán Szabó Ilona kertész pedig egy szép őszi virágot mutat be.

Magyar7/40

Protics János Amerikában járt, egy különös kisvárosban. Erről szóló írását a lap Barangoló rovatában olvashatjuk.

Babos Kitti írásából megtudhatjuk, mitől boldogok a dánok. Az Íz-lelő rovatban Vass Laura ínycsiklandó receptjét találjuk, míg Vas Gyula autós rovatában egy imádni való verdáról olvashatunk.

A sportrovatban Európa-bajnoki pótkeringő címmel olvashatjuk Rajkovics György írását, Rajkovics Péter, a hetilap sportrovatának vezetője pedig azt taglalja írásában, hová juthat a futball, ha továbbra is üres lelátók előtt kell művelni.  Természetesen ezúttal sem hiányzik a lapból a heti tv-műsor és sokak kedvence, a keresztrejtvény.

Magyar7/40

A hetilap hátsó borítóján ezúttal a podolini Szűz Mária mennybevétele templomát találjuk.

Ne feledje: ha még nem előfizetője, a postahivatalokban is megvásárolhatja a Magyar7-et, a felvidéki magyarok konzervatív, közéleti hetilapját!

Magyar7/40
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!